Hoe om te gaan met H-OCD

Als je erg twijfelt over je seksuele geaardheid dan zijn er twee mogelijkheden: je seksuele gevoelens zijn inderdaad meer homoseksueel gekleurd dan gemiddeld of je twijfel is meer dan gemiddeld.

In het laatste geval is er niet zozeer sprake van duidelijke homoseksuele gevoelens beleven, maar van je voortdurend afvragen of je geen homoseksuele gevoelens hebt die je verdringt. Of je gevoelens verdringt, is nooit met zekerheid te zeggen, maar de meeste mensen maken zich daar niet druk over. Zij zeggen: “Als je daarover na moet gaan denken dan kun je nergens meer vanuit gaan”.

Het grote probleem bij een dwangstoornis is nu juist dat je daarover wél gaat nadenken, dat je het niet van je af kan zetten. En dat zie je dan weer als een bewijs, dat er wel iets aan de hand zal zijn. Er is ook wel iets aan de hand, namelijk een onvermogen om met (minieme) onzekerheden om te gaan en niet verdrongen homoseksualiteit.

In het blog Als ik zo twijfel, moet dat toch iets betekenen wordt dat goed beschreven voor een ander soort obsessieve twijfel: of je wel de juiste partner hebt. Maar het principe is hetzelfde.

Zekerheid zoeken helpt niet bij een dwangstoornis

Bij de dwangstoornis is sprake van ont-stellende, veront-rustende gedachtes (obsessies) en van her-stellende, geruststelling-zoekende acties (compulsies). Deze acties kunnen ook bestaan uit eindeloos piekeren.

Op zich is er niks tegen geruststelling zoeken, maar bij de dwangstoornis werkt het niet. Het neemt de onrust maar heel even weg en vergroot het juist op de lange duur. Vaak controleren doet onzekerheid toenemen, soms tot het punt dat mensen hun eigen ogen niet eens meer geloven.
Het is als een vals alarm wat afgaat, ook al is er helemaal niets aan de hand. Het probleem is dat het alarmapparaat te gevoelig afgesteld staat en dat los je niet op met controleren.

Als je h-OCD hebt, is de veront-rustende gedachte: zou ik niet toch homoseksueel zijn? Ik zeg met opzet “toch”, want je bent al eindeloos bezig geweest dit uit te zoeken zonder ooit veel aanwijzingen te hebben gevonden. Maar de onrust blijft en alles wat maar een beetje zou kunnen wijzen op homoseksuele gevoelens wordt dan gezien als een aanwijzing dat er wel veel meer zal zijn.

Wat moet je dan doen?

Hoe krijg je een te gevoelig alarm weer minder gevoelig afgesteld? Controleren werkt immers averechts. Je moet het alarm “ben ik geen homo” niet wegdrukken, maar je moet leren er niet op te reageren zodat het uitdooft. “Daar heb je het alarm weer, maar ik ga niet weer kijken of er iets is, want dat helpt niet en de onrust wordt er alleen maar erger van” (responspreventie). En je kunt zelfs situaties, die je tot nu toe steeds vermeed omdat ze onrust oproepen, juist proberen op te zoeken (exposure).

Geen zekerheid zoeken

Als je niet meer je gevoelens steeds controleert, is er dan niet een kans dat je werkelijke homoseksuele gevoelens ten onrechte negeert? Ja die kans is er, maar dat (piep)kleine risico moet je nemen. Je hebt lang genoeg tevergeefs je gevoel gecontroleerd en dat heeft niks opgeleverd. Je moet daarmee stoppen.

Tegen jezelf en tegen je eventuele partner zeggen: “Ik kan niet uitsluiten dat ik ooit toch tot ontdekking kom dat ik homoseksueel ben. Dat zal dan moeilijk worden omdat ik mijn leven daar helemaal niet op heb ingericht. Die kans is er. Hoe groot die kans is, kan ik niet goed beoordelen. Het voelt als heel groot, maar toch heb ik nooit zekerheid gekregen dat het zo is, ook al ben ik er al eindeloos mee bezig. Langer zoeken heeft geen zin. Ik moet leren deze onzekerheid te verdragen en dan wordt het op den duur minder erg.”

Risico’s nemen moet je weer leren

Dat is beslist niet makkelijk, maar je kunt wel leren daar beter in te worden. Het verdragen van de onzekerheid en het niet reageren op de onrustbarende gedachtes is nodig om uit de greep van de dwangstoornis te komen.

Als je dat doet dat kan in het begin de angst meer of minder toenemen. Maar op een gegeven moment merk je dat de spanning afneemt. Er ontstaat een soort onverschilligheid, een gevoel van: “Meer kan ik er ook niet aan doen. Dat moeten we dan maar weer zien.” De meeste mensen hebben hierbij overigens wel professionele hulp nodig.

Conclusie

H-OCD komt niet voort uit discriminatie van homoseksuele gevoelens. Het komt ook voor dat homoseksuele mensen gekweld worden door onzekerheid of ze niet toch eigenlijk heteroseksueel zijn. Een betere naam dan h-OCD is seksuele oriëntatie OCD (so-OCD).

H-OCD is geen probleem met homoseksualiteit, maar een probleem met onzekerheid. Het is heel belangrijk onzekerheid over homoseksuele gevoelens te onderscheiden van onzekerheid door homoseksuele gevoelens. Alleen in het laatste geval is het goed het nader uit te zoeken en te experimenteren om zekerheid te krijgen. Maar bij h-OCD werkt dat averechts, omdat je daar juist moet stoppen te proberen zekerheid te krijgen.

Photo credit: Indicazioni – Indications via photopin (license) – adaptation

Lees ook de blogs Ben ik geen homoMet het mes op de keel en 47 jaar onzekerheid.

Reacties

Laat een reactie achter

Dit bericht heeft 282 reacties

 1. Anoniem

  ik heb hier ook problemen mee ik ben namenlijk hetero(jongen)maar heel af en toe heb ik homosexuele fantasien hoe moet ik dit dan plaatsen?
  ik bedoel die fantasien zijn er dat kan ik niet ontkennen

  1. Menno Oosterhoff

   Je bent niet meteen homosexueel als je eens een homosexuele fantasie hebt. Heterosexueel zijn betekent niet de volledige afwezigheid van elk homosexueel gevoel. Dat is pas als het echt overheerst.

 2. menno oosterhoff

  Het is niet zo, dat iemand totaal homosexueel is of totaal heterosexueel. Het gaat erom welke gevoelens overwegen. Homosexuele fantasieën hebben of je een keer aangetrokken voelen tot iemand van hetzelfde geslacht betekent nog niet dat je dus ( overwegend) homosexueel bent.
  Homosexuelen voelen zich ook wel eens aangetrokken tot iemand van het andere geslacht. En mensen, die er tusseninzitten noemen we bi-sexueel. Kortom: Het is een glijdende schaal. Geen strikte verdeling.

  1. Piet

   Menno, je kunt dus vroeger contact hebben gezocht met jongens en nu gelukkig een vriendin hebben. Wel constant de twijfel nu, ben ik niet toch homo. Dan is het H-OCD?

  2. Robber

   Hallo iedereen,

   Een aantal maanden geleden tijdens het kijken naar een film waarin een close up scene van een man in beeld kwam kreeg ik ineens een mega intens gevoel in m’n buik. Ik kan eigenlijk nog steeds niet plaatsen wat het nu precies is, verliefdheid of een knoop in m’n maag vanwege angst, maar op dat moment haalde ik gedachtes in m’n hoofd van “waarom krijg ik dit gevoel van die man, ik vind hem aantrekkelijk, ben ik homo?”
   Deze gedachte heeft me tot op de dag van vandaag helaas niet losgelaten.

   Vanaf het moment dat het gebeurde merkte ik ook dat ineens mijn hele lichaam en geest anders werken. Dat gevoel in m’n buik werd steeds sterker bij het zien van zo goed als alle mannen (zo ook bijvoorbeeld de post bezorger die ik daarvoor meerdere malen per week zag zonder problemen of een collega etc.), maar vooral bij mannen die in mijn beleving homo zijn of er in mijn beleving “zo uit zien”.

   Dat extreme gevoel in m’n buik is gelukkig wat minder geworden maar de gedachtes zijn er nog steeds en ook dat gevoel komt daarmee regelmatig terug.

   Soms krijg ik ook ineens willekeurig het levendige beeld in m’n hoofd hoe het zou zijn om met een jongen te zoenen terwijl ik dit nooit eerder heb gehad. Ook als ik terug denk aan vroeger heb ik vanaf de kleuterschool tot aan nu (ik ben inmiddels bijna midden 30) altijd aantrekkingskracht gehad voor vrouwen. Ik heb er altijd aantrekkingskracht voor gevoel d, actief achter aan gezeten in mn jongere jaren, ben er verliefd op geweest, liefdes verdriet door gehad, opgewonden door geraakt, heb er seks mee gehad etc. Zaken die voor mij nooit van toepassing zijn geweest op mannen. En inmiddels ben ik al jaren gelukkig met mijn huidige vrouwelijke partner (waar ik nog wel steeds prima een erectie van krijg en seks mee kan hebben overigens). Als ik terugkijk heb ik dus eigenlijk geen reden om aan te nemen dat ik wellicht vroeger gevoelens onderdrukt heb en dat ik toch homo ben, maar toch blijft deze gedachten vanaf het eerste moment dat het gebeurde door mijn hoofd spoken.

   Ik heb me volgens mij tot nu toe nog niet betrapt op intrinsieke gevoelens die me naar een man toe trekken, of dat ik me lekker voelde bij het idee een man aan te raken of daar seks mee te hebben.
   Bij kijken naar gay porno krijg ik geen erectie en kijk ik ook wat “moeilijker” maar gek genoeg als ik er over nadenk zou ik daar misschien nog wel op een manier opgewonden van kunnen raken? Ik heb dus niet zoiets van “o nee bah wat smerig” of iets dergelijks. Het doet me gewoon niet zoveel behalve twijfels geven en daarmee dus ook angsten. Dit versterkt dan mijn gedachten van “ik ben homo” dan weer.

   Al met al is het erg vermoeiend, geeft het me veel onzekerheid en ik zou graag weten hoe ik hier vanaf kom.

   Ik haal me vanalles door mijn hoofd wat hier nou de oorzaak van is, bijv. Een aantal dagen voordat dit beeld in mijn hoofd ontstond heb ik paddo’s gebruikt. Hierdoor schiet bijvoorbeeld ook de gedachten door mijn hoofd “hebben die paddo’s me homo gemaakt” en “wat nou als het nog erger gaat worden”, dit is zo ontzettend vermoeiend.

   Ik weet dat je als homo wordt geboren en ik kan me ook nog inbeelden dat als je je al vanaf jongs af aan als biseksueel identificeert dat je dan op enig moment naar links of rechts van het spectrum kunt gaan. Maar om zomaar van het één op andere moment na bijna 35 jaar van 100 % hetero ineens naar “ben ik homo/ik ben homo” te gaan lijkt me behoorlijk onwaarschijnlijk maar toch is dit het beeld wat ik nu dus niet meer los kan laten.

   Groeten,

   Robbert

   1. Jaap

    Robber,
    Jou verhaal lijkt exact op wat ik de laatste 2jaar vooral doormaak. Dat gevoel in je buik herken ik, wat me extra zorgen geeft. Ook ben ik angstig of dat de ander dit opmerkt. Je geschiedenis met meiden is bij mij hetzelfde en ben soms zelfs social awkward na aantrekkelijke vrouwen toe. Ik vermoed dat dit gevoel in mijn buik bij mannen een angst reactie, dat je denkt die man zou gay kunnen zijn, ik mag hier geen lichamelijke sensaties door krijgen. Door hier op te letten trigger je misschien een lichamelijke angst reactie?
    Ik heb ook wel een paar keer gay porn gekeken, puur om te checken wat het met me doet. Ik vond het niet bepaald interessant of opwindend. Terwijl ik hetero porno of lesbisch wel smakelijk vind. Ik heb nooit serieuze homoseksuele gevoelens of aantrekking tot mannen gevoeld.
    Wat mijn angst vooral weer heeft getriggerd is wat me enkele weken geleden is overkomen na wat alcohol te hebben genuttigd. Ik keek een pikante video waar twee vrouwen met passie een man bevredigende die bovengemiddeld was geschapen. Ik was behoorlijk opgewonden en normaal let ik voor 95% op de vrouw maar nu werd mijn aandacht wat versmeert leek ik die aubergine ook opwindend te vinden. Hier schrok ik erg van, waardoor ik dacht misschien zit er wel een kern van waarheid in mijn gevoel wat ik al langer heb, zou het toch waar zijn? Later realiseerde ik dat ik vooral opgewonden was door de passie van de twee vrouwen die helemaal weg waren van die ***** en welke kerel zou niet ook groot geschapen willen zijn?
    Als ik in de stad loop, draai ik regelmatig mijn nek wanneer ik mooie vrouwen zie en raak soms opgewonden.

    Door dit voorval met die video laatst ben ik mezelf aan het controleren. Of ik mannen aantrekkelijk vind. Natuurlijk kan ik zien of iemand er goed uit ziet, maar voel me niet aangetrokken. Het is meer dat ik denk zo zou ik er ook wel uit willen zien, dan scoor ik wat makkelijker een vriendin..

    Maar als een man meer homoseksueel lijkt wordt ik ongemakkelijk en komt die knoop in me maag. Wat zou dit toch zijn?

   2. Anoniem

    Hey robbert ik heb precies hetzelfde
    Ik heb het nu 2 jaar maar ik begin het te accepteren ik heb een vriendin en soms let ik erop maar het gaat nu stukken beter je moet er niet op reageren ik had laatst ook die kriebels toen ik door tiktok aan het scrollen was steeds als er een jongen langs kwam kreeg ik kriebels het js gewoon angstig maar ik zet me er doorheen ik ben nu 18

   3. Marten

    Hee Robbert,
    hoe is het nu met je?

 3. Eva

  Hoi menno, bedankt voor je geweldige vlog en bedankt voor het noemen van mijn blog. Doet me goed! Er zullen veel reacties komen op deze blog, denk ik zo!

  Wat ik wel altijd vreemd vind als je bijvoorbeeld met de gedachten kampt : ben ik niet verliefd op een andere man, ben ik geen lesbisch/homo. Dat je ook daadwerkelijk opeens gevoelens gaat voelen voor diegene, of denkt te voelen. Hoe kan dat dan? Maken de hersenen geen onderscheid hierin? Ik kan tevens ook zo dagen niet aan die andere man denken, dus het zal wel dwang zijn. (Ookal zegt de stem nu van niet ;)) haha

  1. Menno Oosterhoff

   Als je zo gefixeerd bent op een thema dan gaan gevoelens door elkaar lopen. Bij heftige angst bijvoorbeeld kunnen er ook heftige sexuele gevboelens ontstaat, die totaal niet te maken hebben met de situatie.

   1. marie

    Menno,

    Bedoel je dat fixatie, dus dwangmatig met dingen bezig zijn kan zorgen dat je gevoelens door elkaar gaan lopen en je daarom nog meer twijfelt aan je OCD?
    Is dat wellicht ook de reden dat het soms zo echt kan voelen terwijl je weet dat je het niet?

 4. Faith

  Beste Menno,

  Zoals eva het al omschrijft, je hebt een fantastisch blog geschreven.
  Ik heb hier nu al twee jaar last van en het is een periode heel goed gegaan maar heb nu een hevige terugval.
  Ik ben je heel erg dankbaar dat je dit voor ons dwangers doet, echt heel dankbaar, ik herken zoveel in je verhaal en weet ook dat het dwang is bij mij, al zegt de dwangstem nu van niet
  ” ja maar bij jou is het echt zo, je komt er nog wel achter” het leven is zo zwaar met dwang, vooral deze, geef mij maar de agressieve dwanggedachtes, die heb ik ook gehad, maar die maar heel even omdat je toch weet dat je niks gevaarlijks gaat doen, het probleem met deze dwang is dat het niet te bewijzen valt…

  1. Menno Oosterhoff

   Dank je. Het is niet afdoende te weten dat het dwang is, want de twijfelk blijft , maar het kan wel helpen en op termijn leren er anders mee om te gaan.

   En het kan een boel therapie gebaseerd op een onjuiste diagnose voorkomen.
   Er is nog een blog in de maak. Ben ik niet toch homo.

   1. Lindsay

    In januari keek ik een programma en kwam in mijzelf op, misschien ben je wel lesbisch. De paniek brak uit en ik voelde mij helemaal niet goed voelen. Daarna werd dit minder en kon ik de gedachte wel laten. Af en toe dacht ik wel waarom dacht ik dit, want ik heb nog nooit iets voor hetzelfde geslacht gevoeld. 2á3 weken later had ik een afspraak bij een hypnotiseur en begon mij druk te maken. Wat nou als ik onder hypnose vertel dat ik lesbisch ben, hier heb ik mij zo druk om gemaakt dat de gedachte steeds erger werd. Als ik muziek luisterde wat niet typisch voor vrouwen is, of als ik mijn handen in mijn jaszakken heb of als ik op de bank hang etc krijg ik gelijk weer dat gevoel van zie je wel je bent lesbisch. Ook als ik een regenboog vlag of de kleur paars zie krijg ik paniek. Later als ik een vrouw zag die voor mij “lesbisch uitzag” , bijv wijde kleding, geen make-up, piercings, tatoeages beklom mij weer een paniekerig gevoel van ben ik gay? Nu beklimt bij elke vrouw, ongeacht hoe ze eruit ziet, mij dit gevoel. Het maakt niet uit hoe die vrouw eruit ziet, het komt telkens weer. Ik check bij elke vrouw of zij er lesbisch uit zie en het lijkt wel of ik bij elke vrouw iets voel. Ook lijkt het wel of mijn gevoel voor mannen minder wordt en of ik steeds kieskeurig wordt (bijv als iemand al iets een buikje heeft knap ik gelijk af) terwijl ik dit ervoor niet had en ik bepaalde mannen wel knap vond en nu lijkt het van niet. Ik ben er ook zo op aan het focussen om een man knap te vinden dat ik bang ben dat daar de fout in zit en het gevoel juist minder wordt. Als ik weer een goede dag heb en de vervelende gedachtes minder zijn vind ik een man gelijk weer aantrekkelijker.

    Na een tijd ben ik opzoek gegaan en kwam ik op een artikel van hocd terecht, hier viel alles op zijn plek voor mij. Op een Amerikaans site heb ik ook een test gedaan hoe groot de kans was dat je hocd hebt. Als je 0-3punten scoorde was de kans klein. Als je 3-7punten scoorde was de kans gemiddeld. Als je 7+punten scoorde was de kans groot. Ik scoorde er uiteindelijk 19!

    Voordat ik deze vervelende gedachtes kreeg, keek ik ook wel een porno. Meestal hetero porno, maar soms uit lesbische. Maar nooit met de intentie dit zelf te willen, maar eerder omdat porno tussen man en vrouw gebaseerd is op genot van man.
    Nu kan ik als ik de site open een vrouw niet eens meer aanzien en klik ik het weg

    Ik ben nu 9 maanden verder en merk dat de gedachtes steeds erger worden. Ook raak ik niet elke keer meer in paniek waardoor het lijkt of ik het moet accepteren en er niet meer onderuit kan. Dit maakt het nog enger en ik wordt er bang van, dit versterkt de gedachtes dan ook weer, omdat ik erin blijf hangen. Ook gaat muziek luisteren al weer beter en bijv op de bank “hangen” ipv zitten, de gedachtes zijn er dan nog steeds maar de paniek minder.
    Het beangstigd enorm en ik herken mijzelf helemaal niet meer

    Ook de eerste keer dan de gedachte kwam (en verbeelding) dat ik seks met een vrouw wilde viel ik bijna flauw. Mijn hele lichaam sloot opslot, voor mij was dit een teken dat ik het dan natuurlijk niet wilde. Maar nu 9 maanden later komen de gedachtes vaker en lijkt het wel of er gevoel bij ontstaat, terwijl ik zeker weet dat ik dit niet wil. Maar mijn gedachtes doen mij anders geloven.

    Misschien goed om extra te weten dat ik wel meer gekke gedachtes heb:
    – Laatst zag ik een kind lopen en toen dacht ik, ik had gewild dat ik er als kind ook zo uitzag (omdat ze nu al een figuur heeft en ik altijd een ielig kind was) kreeg weer die paniek van binnen en de gedachte je bent een pedo, dit heeft toen een week in mijn hoofd rond gehangen en kwam later bij zo’n zelfde geval nog terug.
    Wel kan ik dit makkelijk los laten, omdat ik hiervan 100% zeker weet dat dit natuurlijk niet zo is. En bij alles hierboven valt het bijna niet te controleren. Ik zou soms liever van die hele gekke gedachtes hebben omdat je dan toch weet dat het niet klopt.

    – Ook moet ik bijv altijd voordat ik weg ga een bepaald riedeltje tegen familie zeggen, omdat ik bang ben dat ik anders te laat ben en ze er morgen niet meer zijn. (Ik ben dus niet bang dat als ik het niet zeg ze dan morgen dood zijn, maar als ik het niet zeg ik bang ben dat als ze er morgen niet meer zijn, ik te laat was

    – Of als iemand uit mijn gezin bij familie op bezoek gaat en vraagt of ik mee ga, moet ik van mijzelf altijd gaan, omdat ik anders ook bang ben dat het anders te laat is, en diegene er morgen misschien niet meer is..

    1. Sofie

     Hi Lindsay, wauw het is net alsof ik mijn verhaal hier lees. Weet dat je niet de enige bent. Ik heb therapie gehad en eerst al diagnose ocd (had overmatig piekeren over van alles) en toen kwam dit er later bij. Ik heb geleerd om te denken ‘het zijn maar gedachtes’. Nu heb ik weer even een terugval en dan ga ik weer opzoek naar herkenning.. (en de eeuwige bevestiging willen hebben). ik heb over allerlei dingen getwijfeld en soms komt dit weer even sluipend in mijn hoofd. Ik ben er altijd open over tegen mijn vriend en dat helpt en sommige vriendinnen weten het. Ik schaam me er niet voor, praten helpt en meer bekendheid hierover is ook goed. Het zijn je hersenen die je in de maling nemen moet je maar denken.

     Groet Sofie

 5. Faith

  Oja wat ik ook fijn zou vinden dat er meer bekendheid gegeven mag worden over deze dwang, en ook de dwang -hou-ik-nog-wel-van-mijn-man.
  Ik merk nog steeds dat sommige psychologen en mensen deze dwang niet kennen of er verkeerd op reageren, dit is dus bij een dwanger echt heel vervelend wand je word nog banger.
  U bent eigenlijk de eerste die deze dwang zo mooi omschrijft nogmaals bedankt daarvoor en eigenlijk zou dit verhaal in alle klinieken waar mensen met dwang zitten zo verteld moeten worden.

  1. Menno Oosterhoff

   Dank je, Fijn dat je het waardeert. De bedoeling van het OCD netwerk is meer bekendheid geven aan OCD en de behandelmogelijkheden. Want dat is erg belangrijk.

   Ik heb overigens contact met eenvandaag, die wel aandacht willen besteden aan h_OCD, maar iemaqnd zoeken die erover durft te praten. Wie dat durft kan mij mailen.

 6. Menno Oosterhoff

  Indringende gedachte of voorstellingen van sexueel gedrag wat niet aks eigen wordt beleefd komt waarschijnlijk bij veel mensen we eens voor. De meeste mensen denken daar niet verder over na. Doe je dat wel dan kun je er verstrikt in raken.

  1. Ton

   Dus als je het aandacht geeft dan groeit het? In het geval van een groinal response dus letterlijk. Overigens heb ik zo een groinal response nooit gehad in de vorm van een erectie maar wel in de vorm van ”een tinteling voelen” die ik dan ging checken…en dan had ik nooit een erectie maar toch steeds weer dat checken.
   Volgens mij creëer je zo inderdaad alleen maar meer ”valse prikkels” die alleen maar meer beangstigend kunnen worden.

   Toen ik begin 20 was twijfelde ik vaak over mijn geaardheid, (wel geen homo)
   Ik moest dit soort situaties met mooie mannen echt opzoeken om te weten dat ik dit intrinsiek niet wilde. Dit deed ik soms zelfs met XTC waarmee je bij wijze van nog op een nijlpaard kunt vallen.
   Ik liet dus hetgeen ik toen het meest vreesde (homo zijn) toe (zo van ”als het zo is dan is het maar zo), waardoor ik erachter kwam dat ik dit helemaal niet ben. Pas na deze ”complete overgave” aan mijn angst verdwenen de dwanggedachten! Ik heb hiervoor overigens geen sex met een man hoeven te hebben, zelfs niet hoeven te zoenen.

   Ondanks dat ik dit ”kunstje” beheers heb ik nog periodes (bij veel stress) dat dwangmatig denken teveel tijd in beslag neemt zoals ik jou ook telefonisch vertelde.
   Dan verval ik toch weer even in zaken als ”waarom heb ik dat dan toch gedacht?” of ”waarom komen deze dwanggedachten weer terug als er geen grond van waarheid in zit, echt heel vervelend!

   Met andere dwanggedachten heb ik dit ook wel gehad (en soms nog), als ik ze toeliet/laat zo van ”dan is het maar zo” , dan viel/valt de druk weg en besefte ik intrinsiek dat ik geen waarde moet/moest hechten aan mijn dwanggedachten. Dan wist ik ook pas echt 100% dat het enkel dwang is.
   Ergens weet ik dat tijdens de dwang ook maar toch blijf ik dan analyseren…schiet de angst ineens naar mijn keel alsof deze dichtgesnoerd wordt, droom ik 100 keer in een nacht dezelfde ”dwangdroom” etc.

   Neem ik een Clonazepam dan is het net of de ”smering van mijn gedachten” beter is omdat de ”smeerremmende werking”, namelijk de angst wegvalt.
   Dan kan ik ineens ook de dwanggedachten goed reguleren en kom ik bij de kern. Ook laat ik dan veel makkelijker in het algemeen zaken los.

   Zodoende denk ik zelf dat overmatige stress (mishandeling zowel lichamelijk als geestelijk maar ook een aanranding) invloed heeft gehad en nog heeft op de wijze hoe ik met stress omga, zijn hier onderzoeken over bekend Menno? Dus de invloed van stressoren op dwang e.d.?
   Ik wil mijzelf graag nog beter begrijpen en preventief leren omgaan met dwang/stress.
   Ik bel jou graag nog een keer voor wat feedback Menno. Bijzonder dat je dit opgezet hebt en wat je voor mensen met dergelijke problemen doet.

  2. Ton

   Nog een voor mij belangrijke vraag Menno betreft De incidentele vreemde (seksuele) gevoelens die ik heb ervaren en die ik absoluut niet als eigen ervaar.
   Bedoel je dat iedereen uit een vreemde gedachte/voorstelling wel eens een gevoel kan hebben dat niet als eigen wordt ervaren of is dat absoluut OCS?

   1. Menno Oosterhoff

    Nee. Het is bekend dat iedereen wel eens indringende gedachtes heeft maar de meeste mensen schenken er geen aandacht aan. Als het een obsessie wordt dan is het ocd

 7. Menno Oosterhoff

  Stress kan alle klachten verergeren.of de gebeurtenis als kind er veel mee te maken heeft weet ik zo niet. Mensen met een ocd gaan hun geheugen afgrazen op zoek naar een verklaring en dan vind je altijd wel iets.

 8. Marie

  Menno,

  Je had het over dat gevoelens door elkaar kunnen gaan lopen als je erg gefixeerd ergens op bent? Geldt dit ook voor zeer sterke en langdurige intrusies?
  Ik heb al maanden opdringerige intrusies over 1 man…deze intrusies werden steeds erger, soms ook tijdens seks. Heel hinderlijk en angstig omdat ik gelukkig ben met mijn vriend en alleen hem wil!

  Gisteren kreeg ik weer een intrusie na ruzie met mijn vriend, deze keer dacht ik de intrusie fijn te vinden en deze leek ook echt even fijn te voelen.

  Maar de man waar ik deze intrusies over heb vond ik voor de intrusies nooit aantrekkelijk en nu ik dit schrijf ook niet, dus het is false attraction als ik dit al even zo zou voelen. Ik las dat false attraction ook onderdeel van OCD kan zijn.

  Mijn belangrijkste vraag is dus of je gevoelens door fixatie (maanden opdringerige intrusies) door elkaar kunnen gaan lopen en hoe weet je of angst de oorzaak is? ik bedoel ik voel niet meer altijd angst bij intrusies maar goed ik heb er dan ook al zo lang last van…

  1. Menno Oosterhoff

   Het komt zeker vaak voor dat er verwarring ontstaat over intrusies. Wil ik het niet toch, vind ik het niet fijn en zelfs ; heb ik het niet gedaan. Dat laatste heet false memory obsessions.
   Hoe weet je nu zeker of iets wel een intrusie is. Dat is nu net het probleem. Het voelt zo echt. Het enige is er geen aandacht aan te besteden of ze groot te maken en niet serieus te nemen. Dat is niet makkelijk

   1. Marie

    Dan bedoelen we hetzelfde als we spreken over ‘fantasie’.
    Op verschillende forums lees ik ook dat best veel mensen die gediagnosticeerd zijn met OCD zelfs verhoogde smering, voorvocht en orgasme ervaren???
    Dit herken ik niet maar hoe is dat mogelijk? Is dat dan niet meer een waan dan een intrusie dat er echt opwinding kan ontstaan??? Dus een biologische reactie op dit soort ‘psychische zaken?’.

    1. Menno Oosterhoff

     Door een storing is mijn eerdere reactie weggevallen.
     Wat betreft je laatste vraag.
     Het is inderdaad mogelijk dat mensen met intrusies op een gegeven moment lichamelijk sexuele sensaties krijgen. Angst kan daarvoor zorgen en overfixatie op de mogelijke aanwezigheid van lichamelijke sensaties

     1. Marie

      Ik bemerk overfixatie absoluut. Angst ook. al wordt de angst na langere tijd van maanden intrusies minder maar blijft de onrust/fixatie en krijg ik de angst met name in momenten als ”de OCD je voor je gevoel klem zet”.

      Het meest verwarrende is intrusies tijdens normale opwinding/sex. Alleen de angst voor intrusies tijdens sex zorgde dat ik deze intrusies kreeg tijdens sex. die intrusies zijn echt ”flitsen”en ik zie eigenlijk nooit een echt duidelijk beeld dus waar maak ik mij eigenlijk druk om….?? Herkenbaar?

      Dan MOET ik achteraf nagaan of de normale opwinding niet van een intrusie is gekomen. Ergens weet ik wel dat dit niet zo is maar het idee alleen al..zo beangstigend en daarom ieder moment willen nagaan, checken etc…100% zekerheid willen…

      Daarbij werd ik eerder (voor deze intrusies) ook wel eens onbewust opgewonden als ik naast mijn partner lag (dus zonder rare intrusies!) zoals iedereen wel eens heeft, mijn partner heeft dit ook. Dit komt door bijvoorbeeld aanraking of het gewoon in nabijheid zijn van mijn partner.

      Maar als zoiets nu gebeurd (opwinding zonder direct aanleiding als ik in de nabijheid van mijn partner en, dus onbewust) kan het voor enorme angst zorgen omdat ik dan ook bijvoorbeeld ook even een intrusie had ergens tijdens dat moment. Dus zo een flits die ik associeer met rare seksuele gedachten die niet eigen zijn, maar ik zie geen duidelijk beeld.

      Begrijp je Menno?

     2. Menno Oosterhoff

      Ja, ik snap het. 100% zekerheid willen hebben dat de opwinding niet van een intrusie kwam is helaas een dwanghandeling die alleen maar zorgt voor meer fixatie. beter zou zijn als je helemaal nuet checkt weaar de opwinding vandaan komt en of er niet een “foute”intrusie aan ten grondslag ligt.

      Als je onzeker bent dan kun je haast al zeker zijn dat het dwang is en dat je er geen aandacht aan moet besteden. Door je heen laten flitsen. Denken: So what.

     3. Kid

      Menno,

      Na teveel aandacht geven aan intrusies kreeg ik groinal reponses, schrok me dood.
      Ik kan het relativeren door hetgeen ik her en der lees en dat lijkt de OCD wat af te zwakken.
      Wel merk ik dat de angst in momenten als een katalysator werkt. Indien ik bang ben voor seksuele intrusies tijdens seks dan gebeurt dit ook.
      Het is net of de OCD zwakke plekken zoekt?

      Dan valt een intrusie soms samen met de normale opwinding voor mijn vriendin, of nog erger, tijdens een orgasme. En ook hier weer: ik was als de dood voor een intrusie tijdens een orgasme….en juist dan gebeurt het.

      Het zijn geen duidelijk beelden ofzo maar beangstigen wel. Ook reageert mijn penis ”’extra” op een intrusie tijdens een vrijpartij met mijn vriendin of tijdens een orgasme. Ik ervaar dan angst maar ook een soort extra lift of andere extra ”sensatie”.
      Dit is soms verwarrend want ik vind de intrusie niet fijn!! In onzekere momenten twijfel je dan even aan jezelf, dat lijkt de OCD weer meer macht te geven (angst als katalysator).

      Komt dit door de extra fixatie en of angst?? Herkenbaar in OCD klachten m.b.t. groinal reponses? Soms roept een erectie ook een intrusie op, dan krijg ik een erectie van mijn vriendin maar een paar seconden erna een intrusie! Ik wil ervan af Menno…

     4. Menno Oosterhoff

      Helaas is de beste manier om ervan af te komen het niet langer te onderdrukken . laat de intrusies maar komen maar wordt er minder bang van. Ook al komen ze precies op het foute moment. OCD gaat inderdaad net daar zitten waar je het niet wilt hebben. Als je gaat denken: O jee, als ik maar niet een intrusie krijg op dit of dat moment dan gebeurt het juist.
      Lees de blog https://www.dwang.eu/blog/waarom-denk-ik-zulke-vreselijke-dingen/
      Intrusies wegkrijgen kan alleen door er minder lading aan te geven. Soms helpt het om alle mogelijke intrusies maar op te schrijven en meerdere keren te lezen zodat ze hun lading verliezen. Soms helpt om zodra je begint te denken over de intrusie etc. stop tegen jezelf te zeggen.
      Soms heb je hier wel hulp bij nodig van een gedragstherapuet of eventueel medicatie.

     5. Kid

      Dank! Ga ik proberen. Wat betreft de groinal responses Menno? Ik lees van meer mensen met Ocd dat ze daarvan indien dit tijdens sex met hun partner gebeurt de penis extra reageerd. Overigens verneem ik dit ook al als ik bang ben dat ik een intrusie krijg, dat de focus naar mijn penis gaat. Is het deze fixatie die kan zorgen dat je een extra “lift” krijgt of ander gevoel bij een orgasme? Je ondergaat een erectie of orgasme als dit samenvalt met een intrusie anders door de angst en fixatie. Het is heel naar, beangstigend maar door deze lichamelijke reacties ga je in angstige momenten toch twijfelen aan jezelf Menno…Jouw feedback geeft wat minder angst.

     6. Bart

      Dat heb ik ook wel eens, je gaat je focussen op sensaties en ze lijken erger te worden, sterker nog dat voelt zo. Ze lijken je grootste angst te bevestigen en geven enorme spikes.
      Weer kalm geworden besef je dat je je druk maakt om niks en toch komt het terug.
      ik lees ook veel mensen hierover op de blog van OCD Baltimore.
      Hoe kan dit Menno?

     7. Kid

      Sorry voor het bombardement aan vragen Menno. Maar ik moet je nog vertellen dat ik tijdens een fijn orgasme ineens die nare intrusie kreeg en dat zorgt dan meteen voor angst maar vervolgens leek het orgasme wel heel sterk. Vandaar mijn vraag…Dat gaf zo een spike…
      De seksuele intrusies zijn echt maar ”flitsen”. Bedoel als ik zo een ”snelle gedachteflits” van mijn vriendin zou krijgen zou het mij ook niet opwinden, met andere woorden het slaat nergens op!

     8. Menno Oosterhoff

      Wat ik in de vraag hoor is de onzekerheid of het feit dat het orgasme extra sterk was er niet op wijst dat de intrusie toch opwindend was en dus toch ergens een soort van wens. Nee. Door de overfixatie op je beleving en het voortdurend checken of het wel in orde is wat je voelt zou het best kunnen dat het een keer zo uitkomt dat een orgasme daardoor wat sterker is dan normaal, hoewel dat ook nog de vraag is want je koppelt het wel direct aan de intrusie terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Maar zelfs al zou het wel zo zijn dan nog zegt dat niet dat het dus geen intrusie is. Voortdurend checken hoe het innerlijk gaat is allemaal dwang. Beter , maar moeilijk , is het te laten gebeuren en je er niet steeds van alles over af te vragen en de intrusies bij wijze van spreken verwelkomen. Ah, daar is er weer eentje, He, net nu. Dat past precies. Hem net op een moment waarop ik het niet zou verwachten maar dat betekent niet dat het geen intrusie is. enzovoort. Vaak heb je hierbij wel hulp nodig.

     9. Kid

      ‘Overigens verneem ik dit ook al als ik bang ben dat ik een intrusie krijg, dat de focus naar mijn penis gaat’ als ik gewoon met alledaagse dingen bezig ben bedoel ik dan hier.

     10. Bart

      Herkenbaar, bij mij zijn het ook maar ”flashes van gedachten”, heel maf…ongewild, niet opwindend en beangstigend.
      Ze kunnen desondanks heel naar versterkt worden als je ze aandacht geeft omdat je ze in de enorme angst die ze opwekken weer serieus gaat nemen in momenten. Althans zo werkt het bij mij.

     11. Menno Oosterhoff

      Misschien helpt het een beetje door de intrusie niet te zien als een wens of impuls, maar als een voorstelling/beeld van bepaald gedrag of bepaalde zaken. Als een verdwaalde foto, een stoorzender, niet je eigen muziek.

     12. Bart

      Je adviezen helpen wel Menno. Minder intrusies of ze beter kunnen ”hanteren.” De angst niet teveel de ruimte proberen te geven.

      Wat mij ook opvalt is dat als ik last heb van ”gay intrusies” ik mijn vriendin ineens veel kritischer bekijk en minder opgewonden wordt?? Is dat ook kenmerkend voor OCD?

      De dag erna kan ik alsnog denken ”wat was ze mooi met vrijen” maar in het moment kan het even deels weg zijn. Net of ik mezelf niet helemaal ben.
      De intrusies kunnen dan ook echt heel realistisch voelen maar zijn echt ongewild. De angst is wellicht ook groter (?), de combinatie van intrusies en minder opwinding voor je vriendin…? Of hoe kan dat?

      Als ik ”alles los laat” valt de angst weg en snap ik niks van de ”intense intrusies” (alsof je wakker wordt), het zijn geen ”gewilde fantasieën Menno maar opgedrongen beelden die zich meestal ”presenteren” als ”een snelle flits”…

     13. Marie

      Ja herkenbaar! Ik lees dat ook dit met Ocd vaker voorkomt, hoe kan dat Menno?

     14. Menno Oosterhoff

      Wat is de vraag precies?

     15. Menno Oosterhoff

      wat heel kenmerkend is is dat je steeds controleert of de intrusies niet toch wensen zijn en dan steeds kijkt of de gevoelens voor je partner nog wel goed zijn en dan denk je: zijn ze niet een beetje minder en zou dat dan komen door de intrusie etc. etc. Dat is steeds proberen de intrusie te ontkrachten, maar elke aandacht die je eraan geeft voedt de intrusie helaas. Het beste is, maar o zo moeilijk , er geen aandacht aan te besteden of ze op te blazen, maar niet zoeken naar bewijzen.

     16. Bart

      Nee het lijkt echt meer op ROCD Menno.
      Dus: Fixatie op gebreken of negatieve aspecten van het uiterlijk of het karakter van de partner.

      Dit terwijl ik mijn vriendin bijna altijd prachtig vind en super opwindend.

      Dus ik heb af en toe met seks wel eens een keer meer last van intrusies, zeer hinderlijk, en dan soms ook nog de negatieve fixaties op mijn vriendin, waardoor de opwinding wat afneemt.
      Het rare is dat ik dan de volgende dag toch kan terugdenken: wat was ze mooi met de seks…(?)
      Is OCD ”playing”? Ik lees dit soort klachten meer op met name Engelstalige forums.

      Ik had dit eerder nooit Menno, alleen nu soms met de intrusies, angsten, fixaties…
      Als ik een kalmerend tabletje heb gehad dan zijn de intrusies weg Menno en ook dit ”rare gefixeer”.

      Heb je hier een verklaring voor? Met Pure OCD kun je toch van verschillende vormen van OCD last hebben? Plus dat er toch een ”overlap” kan zijn tussen psychische klachten, wat denk je?

     17. Bart

      ik lees dat dit onderdeel kan zijn van Pure OCD, dat obsessies elkaar kunnen afwisselen of samen vallen etc.

     18. Kid

      Wat Bart zegt heb ik toen de intrusies heel erg waren ook wel eens gehad. Ik lees op Engelse forums ook wel dat mensen dit hebben gehad.
      Kan dit geen over fixatie zijn op wat je ervaart en of angst?

     19. Toon

      Hallo.

      Veel heb ikzelf ook wat ik hier lees.
      Minder aandacht geven lukt bij mij al.
      Resultaat minder intrusies maar als ze komen dan knallen ze er met enorme angst in, dan is het ook ineens ”bam” en wordt mijn keel voor mijn gevoel ”dichtgeknepen”.
      Dan voel ik ”’in mijn kruis” ook een tinteling.
      Die groinal repsonses bouwden zich erg op toen mijn intrusies erger werden (meer tintelingen)
      Het leek of de gevoeligheid ”in mijn kruis” vergroot werd?
      De intrusies werden destijds intensiever en complexer maar ook de reacties, dus de tintelingen in het kruis kwamen vaker voor, ook op totaal niet seksuele gedachten, dus door niet seksuele intrusies.

      Nu ik minder intrusies heb vraag ik mij af: is de gevoeligheid ”in het kruis” als het ware ”getraind” om te reageren op bepaalde gedachten door dwang/OCD?
      Jon Hersfield schreef dat men dit vermoed bij OCD.

      Mijn tweede vraag is. Blijft deze verhoogde gevoeligheid nog bestaan omdat ”je systeem” gewend is te reageren op intrusies incl groinal responses?

      De laatste vraag is: hoe kan je een groinal response krijgen van een niet seksuele intrusie? Het begon bij mij met seksuele intrusies maar later reageerde ”mij kruis” ook op niet seksuele intrusies.

     20. Robert

      Geldt dit voor fixatie of angst los van elkaar? Soms weet ik niet goed of ik nu over fixeer of angst heb of beide omdat ik al zo lang klachten heb. Het lijkt soms een ”draaimolen”.

      Soms ervaar ik ”opwinding” maar ik herken dit ook van andere mensen op forums over OCD, dat hun ”rare spinsels” zo echt voelen maar het niet zijn. Na zo een moment denk ik ”waar sloeg dat in godsnaam op?’ en weet daarnaast ook dat het niet iets van mij is maar OCD en de ”opwinding” voelt ook niet als authentieke opwinding voor je geliefde maar toch beangstigd het.

      Ik heb minder intrusies door je tips maar check af en toe nog een paar keer per dag (dagen met stress) mijn geslachtsdeel op een lichamelijke reactie of bijvb voorvocht.

      Ik heb nimmer een erectie of voorvocht gemerkt van intrusies maar ik blijf angstig dat dit gebeurt waardoor ik juist angstig blijf dat dit gebeurt .
      Dus het idee dat dit ”fout” is houdt het juist in stand. Ik heb soms echt het gevoel dat er een druppel voorvocht aan mijn geslachtsdeel of been zit na een intrusie maar ga ik kijken dan zit er nooit wat…Dat zijn angsten en gebeurt dwangmatig. Ik ben dus bang dat ik opgewonden raak van iets raars.

      Ergens weet ik dat ik mezelf ”gek denk” Menno maar het is idee dat ik ”opgewonden” zou kunnen worden van een intrusie kan mij enorme angsten geven.

     21. Menno Oosterhoff

      Controleren is eigenlijk beter van niet. Zelfs al zouden er lichamelijke verschijnselen zijn van sexuele opwionding dan nog zegt dat niet dat de intrusie dus toch een wens was.

     22. kid

      Menno Je kunt toch ook onbewust opgewonden van je partner worden en dit door je dwang aan een intrusie toeschrijven?
      Ik kan mij niet voorstellen opgewonden te worden van een intrusie maar soms voelt het echt al weet ik 100% het niet te willen.
      Mijn dwang ”zegt” dan: het kwam daardoor (intrusie)..terwijl ik dan wel heel veel zin in mijn vriendin heb maar haar niet zoen ofzo. Da n heb ik voor mijn dwang geen tastbaar bewijs zeg maar dat het van mijn vriendin kwam.
      Terwijl ik eigenlijk wel weet dat het van haar komt:)

      En ook merk ik dat angst een dwanggedachte versterkt of dan voel ik het dwanggevoel al aankomen zeg maar (gevoelswaan)

     23. kid

      Wat Toon zegt herken ik ook.
      Gaan je hersenen (OCD) steeds sneller reageren incl. groinal response als je er aandacht aan geeft?
      Ik las dat dit in de psychologie priming wordt genoemd, je brein herkend steeds sneller bepaalde patronen en reageert steeds sneller. Zo kunnen deze klachten steeds sterker worden als je ze voed.

      Bij mij is dit ook zo gegaan.

     24. Menno Oosterhoff

      Deze rubriek is meer voor een enkele vraag of opmerking. Wat er nu gebeurt is meer voor het forum. Ik zal deze vraag nog beantwoorden, maar mag ik jullie vragen het dan verder op het forum te doen?
      Het is zeker zo dat hoe meer je erop let hoe meer gespannen je raakt en hoe meer kans op lichamelijke verschijnselen en ook dat je verschijnselen van sexuele opwinding onmiddelijk in verband brengt met een intrusie. Wat je moet leren is onverschillig te staan tegeover iuntrusies, lichamelijke sensaties etc. en eigenlijk ook te stoppen steeds geruststelling te zoeken of te vragen. Gewoon geen aandacht aan besteden. Het is er , het is vervelend en je wordt er onzeker van, maar verder zo laten. Uitstaan, verduren. Dat is verrekte lastig. Dat snap ik

     25. marie

      Hoe kan overfixatie of angst zorgen voor opwinding?
      Bedoel hoe werkt dit in het brein?

     26. Menno Oosterhoff

      Weet ik niet precies. We weten, dat bij heftige emoties gevoelens in elkaar kunnen overlopen. Lachen van de zenuwen, of sexuele opwinding bij doodsangst. De hersengebieden die hierbij betrokken zijn liggen in elkaars buurt en mogelijk dat bij heftige gevoelens ook aangrenzende gebieden mee gaan oen.

 9. Robert

  Beste Menno,

  Herkenbaar wat er hier staat.
  Hoe begint een groinal response? Ik kreeg ooit een vreemde tinteling daar maar weet bij god niet hoe dit ooit begon…Is dat emotie, angst voor hetgeen je bang bent opgewonden voor te geraken Menno??

  ik heb absoluut geen behoefte aan sex met een man maar wel veel HOCD klachten.
  Soms zie ik een aantrekkelijke man, zonder dat denk ”met hem kan ik het doen”. Op dat moment voel ik NIKS. Later denk ik eraan terug en reageert mijn penis met een tinteling. en des te meer aandacht ik eraan geef des te meer tintelingen dus groinal responses. Ook herkenbaar voor HOCD?

  Dus in mijn hoofd bij intrusies/gedachten kan ie reageren maar zie ik de persoon ik kwestie ben ik meteen gerustgesteld, zo van ”hoe kan ik mij daar druk om maken en die groinal response tinteling zegt niks”.

  Dus er is een wezenlijk verschil tussen wat mijn hoofd (Hocd) mij wijsmaakt incl lichamelijke reactie (tinteling) en wat ik waarneem (geen tinteling)
  Heel soms vernam ik wel eens een tinteling tijdens waarnemen van de persoon in kwestie maar dan kon ik dit ook snel weer relativeren door het gevoel er gewoon te laten zijn.
  Is dit herkenbaar voor HOCD Menno?

  Nu ik meer dwangklachten heb is het net of de HOCD mij soms ”vast zet ” incl groinal response. Dus in je hoofd is het ”vertekend” zeg maar. Als ik mezelf confronteer met die bepaalde persoon is de dwang weg.

  1. Menno Oosterhoff

   Ja, gevoelens en lichamelijke sensaties er gewoon laten zijn zonder er meteen allerlei conclusies aan te verbinden is het beste.

   1. Robert

    Ja ik lees met name over Pure OCD op Engelse website vaak ”why does it feal so real?” maar dan blijken die mensen bijna altijd gediagnosticeerd met (Pure) OCD.
    Dan denk ik soms wel eens dat het probleem eerder (of ook) cognitief is dan angst? Bedoel omdat de realiteitstoetsing soms lijkt te haperen. (het voelt echt maar is het niet) Ik las dat er ook psychiaters zijn die hier zo over denken.

    1. Menno Oosterhoff

     H-OCD kan ook als een vorm van pure OCD opgevat worden. Dat het echt voelt is typisch voor dwang in zijn algemeenheid. ik noem het daarom wel een gevoelswaan. enm soms is die zo sterk dat je ook het hoofd niet koel houdt en het denken ook waanachtig wordt. Dan kan iemand zelfs gaan denken dat hij bepaalde dingen misschien wel gedaan heeft. Falsememory OCD

 10. Robert

  Het terugdenken aan een ”aantrekkelijke man” gebeurt dus wel dwangmatig Menno, dat is toch ook angst en kan voor ”opwinding” of groinal response zorgen?
  Ook herken ik dwangmatig kijken naar een man of ik de persoon ”aantrekkelijk” vind. Voor de duidelijkheid ik val niet op mannen.

  1. Menno Oosterhoff

   Een stelregel die heel vaak opgaat is; Als je denkt o jee, dan is het OCD.
   Maakt het twijfelen je bang? dan is het dwang.

   1. Kid

    Wat is het verschil tussen dwang en OCD? OCD is toch ook dwang?

    Ik ”maak” in mijn hoofd twijfel, ga er dwangmatig over nadenken.
    Dat creëer (grote) angst en dat zorgt er weer voor dat ik minder goed kan relativeren. (vicieuze cirkel).

    Ook ga ik door de intrusies/dwang soms twijfelen aan wat ik echt voelde als ik mij wil herinneren wat ik voelde (ik weet het ergens wel dat dit onzin is maar het gebeurt toch).

    1. Menno Oosterhoff

     ja hoor OCD en dwang is hetzelfde.
     Wat je beschrijft is inderdaad zoals het gaat. dat is begrijpelijk, maar wel iest wat je moet afleren. meestal heb je daar hulp bij nodig in de zin van CGT en/of medicatie

 11. Ellie

  Hallo, ik ben een vrouw van 24 en zit al een tijdje niet zo lekker in m’n vel.. volgens m’n psycholoog ben ik depressief en heb ik een angststoornis en weinig zelfvertrouwen.. al een tijdje volg ik deze blog met reacties en ik herken mezelf behoorlijk in het verhaal/reacties.. dus ook ik heb (denk ik) misschien hetzelfde probleem. Dit is ontstaan op m’n 17e na een ‘fout’ vriendje.. jarenlang is dit aardig goed gegaan alleen heb ik nu (achteraf gezien) wel degelijk last van die gedachte gehad alleen niet veel aandacht aan besteed. Sinds ongeveer een half jaar is de angst om ooit eens op vrouwen te vallen 24/7 per dag aanwezig.. ik ben bijna 5 jaar samen met mijn vriend en door mijn gedachten word mijn relatie ook een twijfel gebied.. nu merk ik wel dat als ik bij mijn vriend ben ik een stuk rustiger word in mijn hoofd en mijn gedachten ineens niet meer zo belangrijk zijn.. ben ik niet bij mijn vriend dan doe ik niets anders dan continu piekeren en ook ik weet dan niet meer wat echt voelt en wat niet.. wel controleer ik mezelf voortdurend en merk dat de onzekerheid alleen maar toeneemt.. zou ik dus ook OCD kunnen hebben? Mijn vriend zegt altijd, maak jezelf niet zo gek en wees eens niet zo bang.. ik weet dat hij gelijk heeft.. maar hoe doe je dat?

 12. Menno Oosterhoff

  Ik kan op wen schriftelijk berichtje niet wen diagnose stellen, maar het heeft er wel heel veel van dat je inderdaad obsessief twijfelt aan je sexuele oriëntatie zonder dat daarvoor een wezenlijke aanleiding is. Stoppen met dat gepieker. Zoals je vriend zegt is het beste maar niet altijd zo makkelijk. Vaak is hulp nodig in de vorm van gedragstherapie die kennis heeft van deze vorm van OCD en soms medicatie. Succes

 13. Harm

  Menno,

  Ik merk dat wanneer ik bang ben rare gedachten of egodystonic gevoelens te krijgen betreft ocd ik deze ook krijg.
  Vandaag zat ik tegenover iemand aan tafel en mijn voet raakte de tafelpoot.
  Ik dacht dat het de voet van de man tegenover mij was. Ik leek te bevriezen in het moment .
  Daarnaa twijfelde ik of ik het al dan niet fijn vond. Of ik nu wel of niet wist dat het de tafelpoot was.

  In momenten voelen de opgedrongen gedachten namelijk zo echt en wanneer er dan zoiets gebeurt en dat valt samen met zo een egodystonic gevoel raak ik zwaar van slag.
  Ik merk dat ik ook mensen vermijd waar ik rare gedachten over heb.

  Wanneer ik de angst toelaat en denk “wat maakt het ook uit” verdwijnen de opdringerige gevoelens en gedachten. Ik weet tegelijkertijd dat ik ook geen perfert ben maar toch steeds die twijfel.

  Menno is het raar dat wanneer je iemand denkt te hebben aangeraakt dit moment samen kan gaan met een gevoel dat je dit denkt te willen terwijl je het niet wil? Het is zo dubbel!
  Tegelijkertijd is er die dwangmatig twijfel wat je nu eigenlijk voelde?

  Heeft dit ook te maken met je eigen zintuigen / gevoel even niet vertrouwen? Jij omschreef dit ook wel als gevoelswaan las ik.

 14. ano

  Wanneer je vroeger in je jongere kinderjaren ook soms deze gedachten had en nu later rond je 20e echt tot uitting komen, is dat normaal?

 15. Menno Oosterhoff

  Wat bedoel je met tot uiting komen? Dat je die gedachte weer hebt, of dat je nu werkelijk homoseksuele verlangens hebt?

 16. ano

  Dat je die gedachten weer hebt, maar nu erger omdat je er toen niet echt dieper op in ging, de hocd gedachten.

 17. Menno Oosterhoff

  Ik weet niet of je ze nu erger hebt omdat je er toen niet op inging. Het kan ook best zijn dat je ze weer hebt. Als het een obsessie is dan is erop ingaan helemaal niet goed.

 18. Harm

  Hallo Menno,
  Gisteren had ik een HOCD droom.
  Vervolgens wordt ik daar bang van en ga ik vanmorgen twijfelen of ik niet weer een HOCD droom heb gehad terwijl ik een droom had waarin ik verlangde naar een ex.
  Ik heb in het verleden wel.eens vaker rare seks gerelateerde dromen gehad maar toen schonk ik er geen aandacht aan.

  Kunnen dergelijke dromen ook bij OCD horen?

  1. Menno Oosterhoff

   Ja, dat kan. En je er druk over maken hoort zeker bij OCD.

 19. peru

  goeiedag menno,
  ik heb last van dwanggedachten naar mannen toe, terwijl ik niet op mannen val, in ieder geval niet sexueel, tuurlijk kun je iemand wel eens knap vinden, maar dit is echt een dwang! ik heb meer het gevoel dat ik tegen sommige mensen op kijk (vooral goed uit ziend) die persoon/personen dan erg bewonder en mezelf dan weg cijfer, klein voelen l (minderwaardigheidscomplex?). Het begon allemaal vroeger toen k 7/8 jaar oud was en wat vieze dingetjes heb gedaan met jongens uit de buurt btw we waren allemaal 7/8 jaar oud.
  na deze ervaring heb k altijd al een beetje een fobie gehad voor het woord homo of alles wat hier mee te maken heeft! heb in me leven dan ook meer dan miss wel 25 vrouwen gehad waarvan 5 een serieuze relatie! maar nu komt het!! op het werk waren we met zn allen aan t werk tot er 1 de opmerking maakte over een mannelijke collega en mij “of hebben jullie een haat liefdesverhouding ofzo met elkaar?” op 1 of andere manier ben k hier zo erg over t piekeren geraakt! dat opeens alles wat ik doe homo lijkt! ben mezelf obsessief aan t observeren hoe ik naar mannen kijk. en op mijn facebook had k altijd een paar homos staan als k naar die fotos kijk komt er een super erge angst nar boven komen!
  ik vermijd tv zenders, vrienden, en ben mezelf constand aan t checke ben dan ook in een grote depresie beland waar door k niet meer kan werken al 3 weken. het obsessief denken aan sommige mannen die k tegen kom vind k nog wel het gekste, ze blijven als een soort van plaag voor me ogen verschijnen, ben al op het punt dat ik sommige onplezierige aantrekkingsgevoelens krijg na de kruis toe en hier erg onzeker en last van heb! heel erg irritant dus allemaal.
  ben geen therapeut maar dit heeft volgens mij alles weg ocd! hoe kan k het beste omgaan met deze dwang in me hoofd na mannen toe en moet k hier misschien medicijnen voor krijgen!? wat denk jij?
  mvg

 20. Menno Oosterhoff

  Ik meende dat ik gister al reageerde, maar ik zie het nu niet staan. Ik kan geen diagnose stellen per internet, maar alleen een indruk geven. Alles wat je noemt is typisch voor H-OCD.
  Het voelt echt, maar het is een obsessie en alle geruststelling zoeken maakt het alleen maar erger. Je moet de onzekerheid verdragen, de obsessie niet serieus nemen. Fo dat lukt zonder hulp kan ik zo niet beoordelen. Hangt ervan af hoe erg het is en hoe lang al etc. Succes.

 21. ano

  Dus als ik het goed begrijp kun je door de angst dat je opgewonden raakt, opgewonden worden. In het voorbeeld hierboven staat alleen bij mannen maar dat kan toch ook bij vrouwen neem ik aan?

 22. Nick

  Bij mannen reageert mijn ding nooit ineens (schokje) , dat “schokje” gebeurt soms als ik een man vaker zie en wel aantrekkelijk vind maar intrinsiek geen seks wil.
  De twijfel is er soms (even in vast zitten) maar uiteindelijk is het een duidelijk “neen”.

  vrouwen kan ik meteen intrinsiek erg mooi en opwindend vinden. Van vrouwen krijg ik ook alleen een echte erectie en dat echte gevoel van erg veel zin in seks.

  Ocd klachten heb ik al van kinds af aan Menno.
  Kan bovenstaande uiteenzetting daarbij horen?

  1. Menno Oosterhoff

   Beste Nick
   Zeker.

 23. Thomas

  Menno,
  Gisteren keek ik een film.
  De film keek ik voor de tweede keer, mijn vriendin had deze nog niet helemaal af gekeken.

  Bij het eerste deel kijken was er niks aan de hand. Toen ik de film alleen keek zat ik bij een acteur mijzelf meerdere malen dwangmatig af te vragen of ik op hem zou kunnen vallen.

  Toen ik de film afkeek met mijn vriendin zag ik weer die acteur en ik voelde angst door mij heen schieten.

  Op een gegeven moment ging ik hem dwangmatig bestuderen toen er een close up scène gaande was.
  Ik betrapte mij er op een gegeven moment op dat mijn mond een beetje open hing.
  Dit deed mij denken aan toen ik vroeger een model in real life een keer erg mooi vond.

  Ocd maakte dwangmatig meteen de koppeling met toen ik vroeger een dame erg mooi vond.
  Daardoor zag ik dit als bewijs dat ik de acteur wel knap moest vinden…
  Echter hij is niet bijzonder knap.

  Ik merk dat ocd met de tijd minder wordt maar meer onverwacht komt en moeilijker te scheiden tussen mijn echte persoonlijkheid.

  Hoe zou je mijn verhaal kunnen verklaren?

  1. Anoniem

   Je staat op scherp en je onbewuste legt allemaal mogelijke verbanden. Net zoals wanneer je heel bang bent en n dan ook in elk geluid een mogelijke indringer hoort.
   Het bewijst maar een ding. Dat het een obsessie is.

   1. Thomas

    Okay bedankt.
    Ik heb dit nu twee jaar.
    Ik merk dat de frequentie van de klachten afneemt maar wanneer ik een tricker, groinal respons oid heb is deze moeilijker te verklaren en soms heftiger net als false feelings.
    Is dit herkenbaar voor langdurige klachten?

    1. Menno Oosterhoff

     Alle varianten komen voor. Maar altijd is er de twijfel. Hoort dit er wel bij?

 24. Niels

  Ja ik snap mezelf ook niet altijd. Heb wel vergelijkbare dingen gehad.

 25. Thomas

  Ja precies Menno.
  Ik ervaarde zojuist stress. Mijn hand ging even kort naar mijn groin en weer terug. Geen idee waarom ik dat deed.
  Tegelijkertijd zag ik in mijn mail iets ocd gerelateerds langskomen.
  Vervolgens “dringt ocd zich op” dat ik bewust even aan mijn ding zat. Dat terwijl ik nota bene stress ervoer en geen opwinding oid…
  Het is of ocd als een bokser steeds een opening zoekt waar “het mij op kan pakken”… Is dat een herkenbare metafoor?

  1. Menno Oosterhoff

   die metafoor van de bokser ken ik niet. Maar dat dwang altijd loert naar een zwakke plek klopt wel.

 26. Christiaan

  Goedemiddag Menno,
  Komt het ook voor dat mensen onbewust een beweging maken die getrickerd wordt door ocd? Dus bijvoorbeeld al langer dan een jaar dwangmatig klachten ervaren zodat de ocd sterker wordt.
  Dus zo dwangmatig bezig zijn met hoe hun lichaam reageert dat ze juist een keer zo reageren?
  Bijvoorbeeld hun eigen groin vastpakken (onbewust) terwijl ze niet opgewonden zijn maar ocd dit trickerd?

 27. Christiaan

  Of misschien is het een betere vraag of dat mogelijk is.
  Dus het is niet een verborgen wens oid maar de dwang speelt al zo lang dat de “ocd het even overneemt”. Dan bedoel ik dus niet naar anderen toe maar de persoon raakt zichzelf aan bij de groin omdat “ocd dit trickerd”.
  Het onderbewuste manifesteert zich dus even in de realiteit.

  1. Menno Oosterhoff

   Ja, hyper gefixeerd zijn op een thema kan daartoe leiden. Paul noemt hieronder een goed voorbeeld.

   1. Paul

    Wanneer ben je hyper gefixeerd Menno?
    De mate wanneer iemand reageert op gefixeerd zijn verschilt toch ook?
    Mijn systeem reageert sowieso snel op vormen van conditionering bijvoorbeeld.
    Ik heb zeer veel ocd klachten gehad, was er een jaar geleden dagelijks bijna iedere minuut mee bezig.
    Als ik er even niet mee bezig was dan was de onrust er toch.
    Ik stond er ook mee op. Iedere ochtend meteen die angst. Dat heeft wel anderhalf jaar geduurd.
    Langzaam werd het minder, mede door dit forum.
    Nu zijn de klachten fors minder maar als ze komen kan het mij soms nog zo een paar uur kosten.
    Al met al heb ik anderhalf jaar forse klachten gehad. Ocd is nu fors minder maar de conditionering van bepaalde trickers is niet zomaar weg natuurlijk.

    1. Menno Oosterhoff

     Dat klopt. Ook als je er nu minder mee bezig bent maar je bent er veel mee bezig geweest dan blijft die gevoeligheid om snel weer in patronen te vallen nog wel een tijdje.

   2. Zeg ik liever niet

    Menno je bent een held!

 28. Paul

  Ik heb wel eens gehad dat ik een intrusie uitsprak.
  Dat. Was schrikken.
  Op Engelse forums las ik dat meer mensen dit hadden gehad.

 29. Christiaan

  Ja precies.
  Nu ik op “deze angst focus” merk ik dat de angst toeneemt omtrent dit onderwerp Menno.
  Stond bijvoorbeeld te douchen en meteen de angst dat ik mezelf “verkeerd aanraakte bij de groin” dus mezelf aanraken terwijl ik aan een homo fantasie denk.
  Dat terwijl ik mezelf standaard aanraak onder de douche. Gewoon omdat het warme water fijn is.
  Ik merk dat hetgeen ik bang voor ben gedachten oproept (dwang) en vice versa.

  1. Menno Oosterhoff

   Niet serieus nemen, die gedachten. In het gezicht uitlachen. Dat is het beste.

 30. Christiaan

  Dat de angst mijn dwang stuurt bevestigd ook weer dat het ocd is.
  Dus hetgeen ik bang voor ben gebeurt zeg maar.
  Vandaar mijn post hier.

  1. Loulou

   Hey Menno,
   Ik denk dat ik HOCD heb. Het begon toen een vriendin zei tegen mij dat ze bi was. Eerst was ik blij voor haar en ik steunde haar, maar dan een week later kwam er in eens een gedachte van ‘wat als ik op meisjes val zonder dat ik het weet?!’. Die gedachte achtervolgt me al 2 maanden lang en ik word er gek van. In het begin had ik elke ochtend toen ik wakker werd heel veel angst en stress. Nu is dat heel veel verminderd, maar ik heb wel nog angst om meisjes te zien. Normaal als ik altijd een mooi meisjes zie dan zeg ik in mijn eigen van ‘waw ze is mooi, waarom kan ik niet zoals haar zijn’. Maar nu als ik een mooi meisje zie focus ik me op wat ik voel en denk ik aan ‘wat als ik verliefd op haar ben?’ en dan krijg ik een tintelend gevoel aan mijn geslachtsdeel. Mijn aantrekkingskracht voor jongens is weggegaan en elke dag, elke minuut denk ik aan die gedachtes. Het is echt een obsessie geworden. Ik kan zelf niet op mijn gemak een film kijken. Ik heb meerdere dwanggedachtes gehad in het verleden zoals denken dat ik mijn zus ging vermoorden of denken dat ik transgender ben. Ik heb altijd op jongens gevallen en deze twijfel is mijn gewoon aan het killen. Ik weet niet meer wat echt is. Wat denkt u ervan?

 31. Rick

  Geachte,
  Al een tijd last van HOCD.
  Vandaag een enorme angst na onderstaande gedachtegang.

  Vandaag dacht ik aan een moment toen ik met een homo kennis door de stad liep, iets trickerde mij waardoor ik ineens aan dat moment terug dacht.
  Toen wist ik nog niet dat deze kennis homo was maar ik voelde het al wel zeg maar.

  Vervolgens gingen mijn gedachten verder. Of ik voor hem ook aantrekkelijk was, was gewoon zo een domme fantasie gedachte die ik zo vaak heb gehad…”Alles” vanuit veel kanten beleven zeg maar.
  Vervolgens dacht ik ”zijn vriend is knapper dan ik” aangezien ik dat ook een (esthetisch) knappe man vindt.

  Na bovenstaande gedachtegang ineens de enorme angst waarom ik deze gedachtegang had…IK vraag mij ineens af, mensen zonder OCD hebben toch ook wel dergelijke gedachtesprongen zonder homo te zijn?
  Of is het hebben van zulke gedachtegangen ook iets dat inherent is aan HOCD?

  1. Menno Oosterhoff

   Ook mensen zonder H-OCD hebben diverse gedachtenspronegn en associaties, maar ze reageren er niet zo angstig op. En verder trekt dat wat beladen is ook meer aandacht en kan het dus associaties oproepen.

   1. Marloes

    Geldt dit ”wat beladen is trekt meer aandacht” ook voor afbeeldingen, artikelen e.d.?
    Mijn aandacht wordt sinds ik HOCD heb vaak getrokken door lesbisch gerelateerde afbeeldingen, artikelen e.d. zonder dat ik begrijp waarom.

    1. Menno Oosterhoff

     Ja, ook daarbij. Je bent overgevoelig voor hee thema en dan zie je hee overal

     1. Marloes

      Nog een vraag Menno.
      Mijn HOCD is ook overgegaan in POCD.

      Ik “moet” van meisjes/vrouwen die ik zie de leeftijd vaststellen. Soms is dat lastig, je ziet iemand van opzij oid en twijfelt, ook omdat angst meespeelt.

      Nu vraag ik mij af. Zien mensen zonder ocd soms ook niet meteen hoe oud iemand is? Ik moet soms een meisje van 12,13,14 twee keer zien voor ik echt zie “dat is een kind”
      Aan de andere kant zien dunne vrouwen met een “model look” er soms uit als 13.
      Dat is verwarrend als je last hebt van deze angsten begrijp je?

     2. Marloes

      Nog een vraag Menno.
      Mijn HOCD is ook overgegaan in POCD.

      Ik “moet” van meisjes/vrouwen die ik zie de leeftijd vaststellen. Soms is dat lastig, je ziet iemand van opzij oid en twijfelt, ook omdat angst meespeelt.

      Nu vraag ik mij af. Zien mensen zonder ocd soms ook niet meteen hoe oud iemand is? Ik moet soms een meisje van 12,13,14 twee keer zien voor ik echt zie “dat is een kind”
      Aan de andere kant zien dunne vrouwen met een “model look” er soms uit als 13.
      Dat is verwarrend als je last hebt van deze angsten begrijp je?

     3. Menno Oosterhoff

      Bekend verschijnsel bij dwang, twijfelen of je de leeftijd wel goed inschat. Andere mensen denken daar helemaal niet over na, maar mensen met p-ocd zijn bang dat ze zich aangetrokken voelen tot te jonge mensen en gaan dan twijfelen of ze de leeftijd wel goed hebben ingeschat enzo. Overigens is je aangetrokken voelen tot iemand waarvan je niet meteen ziet dat ze nog erg jong is niet meteen een teken van pedoseksualiteit.

 32. Christiaan

  Wanneer ik afbeeldingen zie van mannen dan “wordt mijn blik ernaar toegetrokken.”
  Ook al is de man enorm lelijk :s
  Door het laatste voorbeeld weet ik dat het ocd is.
  Ik wordt alleen opgewonden van vrouwen maar toch die twijfel want waarom “wordt mijn blik ernaar toegetrokken” Menno Oosterhof?

  1. Menno Oosterhoff

   Als je iets niet wilt met aandacht dan gebeurt het juist. Ergens niet aan willen denken leidt ertoe dat je er wel aan moet denken. Het beste is als de gedachten en het getrokken worden van je aandacht je niet boeit.

 33. Elf

  Hallo allen,
  Veel dingen die je denkt gaan ook onbewust. Zoals dat je een bepaald drankje besteld als de ober vraagt wat je wil drinken maar je niet weer waarom je het besteld.
  Zo gaat het ook in je hoofd. Door veel bezig te zijn met een bepaald onderwerp kun je onbewust je bewuste beïnvloeden in hetgeen zich in je gedachten manifesteert.

 34. Mariska

  Beste Menno,

  SInds ongeveer een maand ben ik als de dood dat ik verliefd aan het worden ben, of misschien al ben, op mijn beste vriend die homoseksueel is. Ik ben zelf een vrouw, dus dit valt niet onder h-ocd, maar ik vroeg me toch af of mijn ‘symptomen’ misschien op hetzelfde neerkomen.
  Ik ben ontzettend op hem gesteld en het valt me op dat hij de laatste tijd erg aantrekkelijk is geworden. Elke keer als ik merk dat dit me opvalt, schrik ik en ga ik bedenken of mijn gedachten in de categorie ‘verliefd’ vallen. Het allerbangst ben ik dat ik vlinders in mijn buik ga voelen, want dat is voor mij het ultieme ‘bewijs’ voor verliefdheid, dat ik dan niet meer normaal tegen hem kan doen, dat hij daar ongemakkelijk van wordt en dat het de vriendschap zou verpesten.
  Bovendien heb ik de gedachte: ‘Als ik verliefd word, móet ik het zeggen, want verliefdheid kun je immers niet verbergen.’ Ik weet niet of dat klopt, want ik ben nog nooit verliefd geweest, maar dit jaagt me ontzettend veel angst aan aangezien ik het liever voor mezelf zou houden. Als ik zeker wist dat ik het verborgen zou kunnen houden, zou ik het namelijk geen probleem vinden: ik zou er gewoon een beetje van genieten en wachten tot het over is.

  Ik heb al aan hem verteld over de angst, dit hielp een tijdje en ik dacht dat het over was. De laatste dagen is de angst echter in volle hevigheid teruggekeerd en ik voel me er regelrecht depressief door. Ik kan aan niets anders meer denken. Mijn vrienden heb ik het ook verteld, die vonden het grappig en bestempelden het als wederom een dwangmatigheid van mij. Maar dan denk ik weer: misschien heb ik het op zo’n manier verteld dat het voor de hand lag om dat te zeggen.

  Ik weet oprecht niet meer wat mijn gevoelens zijn, omdat ze zo omgeven zijn door angst. Soms voel ik wel iets in mijn lichaam, en ga dan eindeloos nadenken over of dat vlinders waren of angst (ik denk angst, maar weet het niet zeker).

  Valt mijn probleem volgens u onder de categorie dwangstoornis? En heeft u misschien goede raad?

  1. Menno Oosterhoff

   Heb je eerder dwang gehad gezien de reactie van vrienden?
   Het komt allemaal wel erg obsessief over inderdaad. Zeker ook omdat je zegt dat als je zeker wist dat het zo was dat het dan geen probleem is. Dwang gaat inderdaad vaak over dingen die onbestemd zijn.
   Ik zou er maar vanuit gaan dat het een obsessie is en er geen aandacht aan besteden.

 35. Annoniem

  Waarom krijg ik steeds de gedachte dat ik elke man oraal moet bevredigen en als ik na een man kijk zit ik steeds te denken hoe zijn lul eruit zou zien.. sorry hoor maar word er niet opgewonden van het gedachte. Ben momenteel 20 en heb dit pas 2 maanden. Verder nog nooit gehad… Ben altijd opgewonden van meiden geweest en nog steeds alleen is mijn verlangens wel zwaar achteruit gegaan.. Ik snap het niet nog nooit eerder gehad word er echt bang van… Heb Door deze gedachte trouwens met alles gekapt. School werk etc. Zijn dit symptomen van hocd… Heb echt Hulp hierbij nodig

  1. menno oosterhoff

   Het lijkt mij echt H-OCD. voorstellingen van seks die niet eigen zijn en die je beangstigen. Dat zijn intrusies en geen verlangens. Hulp zoeken lijkt me inderdaad nodig.

 36. Alexander

  Klopt het dat je door hocd je minder voelt voor vrouwen. Want ik heb het namelijk. En schrik er echt van ! Normaal dan praat ik over paar maanden terug als ik een mooie vrouw zag. Voelde ik me echt ernaar aangetrokken soms wel erg opgewonden ervan. Maar nu lijk ik echt niks van te voelen… En ik ben erg bang dat ik nooit een vrouw nog aantrekkelijk vind. Ik heb hiervoor erg gejankt. Ik huil nooit snel maar dit heeft me echt geraakt; (;(

  1. Menno Oosterhoff

   Dat gebeurt vaker bij H-OCD. Dat iemand denkt geen heteroseksuele gevoelens meertje hebben. Dat is onderdeel van de obsessie. Als de H-OCD afneemt dan komen die gevoelens wel weer

 37. Anoniem

  Hallo allen,

  Ik denk ook dat ik hocd heb. Maar wat ik erg vind is dat ik niks meer voel voor meiden. Ik zag vandaag een meid waarop ik eerst altijd heel opgewonden op werd. Nou voelde ik echt niks… Dat vind ik zo jammer.. Ben bang dat het gevoel nooit meer terug komt. Komt het nog wel als ik me hocd behandel??

  1. Anoniem

   Ja hoor. Dat komt wel weer terug als je H-OCD minder erg wordt.

 38. Anoniem

  Beste mensen,

  Ik heb denk ik een half jaar last van hocd. Alleen wat mij laat schrikken is als ik porno kijk worden me blik naar de mannelijk geslacht getrokken. En dat was overeden nooit zo! Kan het aantrekkelijkheid voor een geslachtsdeel ook door hocd komen. Ik denk van wel want voorheen was dat nooit zo! Kan je me even informeren menno? Pleas? !?!

  1. Pieter

   Hallo!

   Ik heb precies hetzelfde probleem! Als ik naar porno kijk let ik alleen op de mannelijke geslacht en vind het aantrekkelijk. Daar schrik ik ook van… Maar overheen was dat absoluut niet het geval! Als ik er dan opliet dacht ik alleen van ik zou ook zo een grote willen hebben zou me vriendin wel blij mee zijn. Op die manier dan. Maar nu krijg ik beelden die ik absoluut niet wil!!

   1. Anoniem

    Porna kijken doet H–OCD meestal geen goed.
    En bij dwang richt de aandacht ziich vaak ongewild juist op dat wat je niet wilt.

  2. menno oosterhoff

   Door dwang ga je juist aandacht geven aan dingen waar je geen aandacht aan wil geven. Dus dat past er zeker bij

 39. Jorge

  Kan hocd echt lijken alsof de homogedachtes wel echte verlangens zijn bijvoorbeeld. En klopt het dat als je al 19 jaar in mijn geval hetero bent geweest dat je dan nooit homo word. Want ik ben bang dat het geswitcht is… Dat ik homo ben… Kan dat Door hocd te maken hebben. Heb dit nu 3 weekjes.

  1. Menno Oosterhoff

   Ja, de twijfel kan zo groot zijn dat je denkt dat je echt homoseksuele verlangens hebt. Dat iemand na 19 jaar heteroseksualiteit opeens homo blijkt of wordt kan volgens mij helemaal niet

 40. Anoniem

  Beste menno,

  Kan het zo zijn dat als je H-ocd hebt je het vrouwelijke geslacht echt minder aantrekkelijk gaat vinden. En dat je automatishe dan een reden zoekt waarom het niet aantrekkelijk is.. Ik heb dat nou. Nog nooit eerder gehad trouwens!… En Menno kan H-ocd zelf weg? Kan je het zelf behandelen? Want schaam me ervoor om naar de arts mee te gaan. ik zie graag een reactie!!

  1. Anoniem

   Ja, ook dat kan. als je steeds gaat kijken of je het nog wel aantrekkelijk vind dan verdwijnt de aantrekkingskracht.
   Er zelf van af komen. ? Het is met hulp al niet makkelijk. Maar uiteindelijk moet je zelf een manier vinde de gedachtes niet seriues te nemen, te laten vervliegen. Misschien goed als je in elk geval contact met lotgenoten hebt. Er is een besloten forum waar je toegang toe kunt vragen.

   1. Anoniem

    hoe kan ik bij die forum komen dan ?

 41. Anoniem

  Ik heb nou een kleine half jaar H-ocd of dat denk ik dan. Ik ben momenteel 20 jaar oud. Heb altijd meiden heel leuk gevonden en ben heel erg vaak ALLEEN stapelgek geweest op meiden en opgewonden natuurlijk!!! Alleen waar ik van schrik is dat ik heel vaak fantasien krijg als ik een man zie maakt niet uit knap of niet of oud of jong dat ik dan fantasieën krijg hoe ik hem oraal bevredig, dat baat mij enorm zorgen. Waarom die gedachtes? Komt het omdat ik dat altijd graag oraal bevredigt wou worden door een meid en dat super lekker vind?? Aub wie kan me helpen hiermee???!!!??!!!?!!!?!!? Trouwens meiden die ik vroeger tegen kwam en heel opgewonden van werd. Voel ik nou niks van. Ik ben zo ongelukkig geworden door dit!!!! Moest er een paar keer van huilen. Na 8 jaar een traan gelaten….

  1. Anoniem

   Bij dwang is er vaak sprake van gedachtes die zich opdringen van dingen die je juist niet wilt.
   En ook van vermindering van heteroseksuele opwinding omdat je zo gespannen bent en helemaal erop gerciht of je wel de juiste dingen voelt.

   Daar komt dt van. Als je de homoseksuele beelden minder seriues kunt nemen ziu al helpen.

   1. Anoniem

    Dus als ik er minder serieus over na denk word het vanzelf minder en komen de gevoelens en verlangens voor meiden weer terug. ik mis me oude ik :(:( Was zo gelukkig…

 42. Willem

  Hallo, ik ben een jongen van 19 jaar die nu bijna anderhalf jaar een vriendin heeft. Vanaf 8 tot 10 jaar heb ik wat geëxperimenteerd met jongens van dezelfde leeftijd. Dat hield na me 10e op, op mijn 14e gebeurde er weer zo iets met een vriend. Ik voelde me er in het begin niet super slecht over maar nu ik 19 ben wel.
  In tussentijd van mijn 14e tot 19e alleen Sex gehad met vrouwen en nooit iets van mannen gewild. Toen kwam het probleem, het probleem is dat ik eerst telkens voorbeelden voor me zag van het moment wat er was gebeurd op mijn 14e en me daar erg slecht over voelde. Toen dat eenmaal verdween kreeg ik ineens als ik iemand van het zelfde geslacht zag rare ideeen in mijn hoofd maakt niet uit jong of oud en knap of lelijk. Terwijl iets in me hoofd zegt dat ik het niet wil en dat het niet mag en ik dolgraag door wil met me vriendin is er telkens iets in me hoofd dat zegt of wil je dat wel, dan is er in me hoofd een stemmetje dat zegt je wilt het wel, maar als ik het dan zelf uitspreek is het gewoon duidelijk een nee. Ik heb het nog maar kort maar word er nu al gek van aangezien ik weet dat ik met me vriendin door wil. Word nog wel gewoon opgewonden van haar. Heb hier een aantal keer om gehuild en ben hartstikke bang om te horen dat ik het wel ben. Kan het zijn dat ik ook aan hocd lijdt? Ik hoor graag van u.

  1. Anoniem

   Beste Willem

   Ja, dat kan heel goed. Het heeft er alle schijn van en ook dat je die gebeurtenissen uit je verleden nu veel te serieus neemt. Zoiets is heel gewoon en beslist geen teken van homoseksualiteit en ook de rest is vooral obsessief piekeren en nu niet dirrect homoseksuale verlangens.
   Proberen zo min mogelijk aandacht aan te besteden en niet serieus nemen is het beste.

   1. Willem

    Dank u wel voor het andwoord, heb deze vrijdag een afspraak bij de psycholoog omdat ik een aantal keren erg boos ben geworden om deze gedachten en dat ze zo echt voelde, als Of ik er echt naar verlang terwijl dat niet zo is en ik genoeg heb aan me vriendin
    Met vriendelijke groet willem

 43. Anoniem

  Beste menno,

  Ik las hier ook al iemand zeggen die last had van gedachten over oraal bevredigen. Ik zelf heb hier ook erg last van. Ben zelf 18 jaar oud en ook nog nooit eerder gehad. Ik heb de gedachten als ik bepaalde mannen zie hun oraal te bevredigen en krijg daar bij een hele benauwde gevoel van. De gedachten zeggen mij van hoe het zou zijn een man de bevredigen en word er ook een beetje opgewonden van wat ik absoluut niet wil. Hoor je dit vaak? Kan het opgelost worden ?

  1. menno Oosterhoff

   Al dit soort gedachtes en voorstellingen zijn vooral een probleem doordat je erover gaat piekeren. Er komt in het bewustzijn heel veel voorbij en dat betekent niet dat dat allemaal wensen zijn. Het beste is er geen aandacht aan te schenken en het niet serieus te nemen.

 44. Anoniem

  Beste menno,

  Als je bang bent om toch iets met een man te gaan doen. Kan dat ook horen bij H-ocd? Want ik heb dat soms wel. En ik voel niks meer voor vrouwen. Komt dat nog wel?

  1. menno Oosterhoff

   Als je zo gefixeerd bent op je gevoel en of je nog wel heteroseksuele gevoelens hebt dan kun je die soms moeilijk meer eravren. Maar dat komt wel weer als de angst weer minder is.

 45. Anoniem

  Beste menno,

  Nog een vraag. Ik heb vaak de gedachten van Hoe het zou zijn om sex te hebben met een man. Hoe het zou voelen etc.. daarvoor nooit gehad. Alleen gedroomd van sex met vrouwen. Ben momenteel 20 jaar oud. En sinds ik Hocd heb voel ik niks voor vrouwen. Kan dat ook door de ocd zijn. ?

 46. Victor

  Beste menno,
  Kan H-ocd meer effect hebben bij bepaalde personen. Ik merk bijvoorbeeld dat ik bij bepaalde personen meer angst heb. En kan hocd ook echt aanvoelen dus dat je ervan geniet en de gevoelens ervan maar het eigenlijk totaal niet wil.
  Alvast bedankt !
  Gr, victor

  1. Menno Oosterhoff

   ja, dat kan allemaal. Het probleem is dat bij H-OCD elk gevoel gezien wordt als een mogelijk bewijs dat je toch homo bent.

 47. Willem

  Hoi Menno, kan het ook zijn dat als je iemand van hetzelfde geslacht er wel een keer goed uit vind zien dat het dan Nog erger word? Want ik heb nu heletijd het gevoel straks ga ik dingen leuk vinden terwijl ik weet dat ik dat niet wil en niet kan, kan dat erbij horen?

  1. Menno Oosterhoff

   Ik kan eigenlijk wel verwzijzen naar eerdere antwoorden. Mensen met H-OCD zitten er bovenop wat hun gevoel betreft en vragen zich bij alles af of het niet toch wijst op homoseksualiteit

 48. Marloes

  Een aantal keer heb ik een rare intrusie gehad waarbij ik een beeld zag maar ook geur. (althans zo voelde dat).
  Nu ik dit schrijf herinner ik mij dat ik vaker een ”dwang geur” koppelde aan een hele normale geur. Dit maakt zo een intrusie des te enger en realistischer maar met de werkelijkheid heeft het desondanks niks te doen….

  Zo kan ik een persoon waarbij ik HOCD dwang heb totaal niet aantrekkelijk vinden, de dwang verdwijnt naar de achtergrond, maar ineens zo een rare, sterke dwang, inclusief een ”geur sensatie” waardoor je twijfelt???

  Kan dit bij dwang horen? Je had het ook ergens over een gevoelswaan?

 49. Marloes

  Menno,

  Ik val op mannen en wanneer ik een voorstelling van een man heb komt dat ook nooit met een geur:S
  Maar een seksuele intrusie komt zo sterk waarbij ik dus denk dat ik zo een vrouw lekker vind ruiken (in mijn hoofd) terwijl ik dat in het echte leven niet heb!

  Maar dus zo sterk is dit dat ik denk het even echt te ruiken:S

 50. Marloes

  Dit kwam ik tegen.
  ”It is striking that virtually all studies describe these recurrent intrusions as being vivid, detailed, and accompanied by (often extremely strong) physical sensations and emotions. Across disorders the visual modality is almost invariably the most common, but it is clear that sound, taste, and smell are also frequently involved.”
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2834572/

 51. Marloes

  Ik bedoelde: ik val op vrouwen maar heb intrusies van mannen en andere seksuele intrusies. Na een nacht bijna niet slapen en veel dwang ben ik uitgeput.

  1. Menno Oosterhoff

   de vraag over geur heb je eigenlijk zelf al beter beantwoord dan ik zou kunnen met het artikel wat je gevonden hebt.

 52. Anoniem

  Beste menno, Ik ben bijna 20 jaar oud. Heb nu een half jaar last van hocd of dat denk ik. Heb in de verleden veel gedaan met meiden en altijd gelukkig geweest en erg snel door meiden opgewonden geweest. Deed het altijd super goed bij de meiden en vond vrouwen erg belangrijk. Na augustus van 2017 voel ik niks meer voor vrouwen. Ik krijg steeds maar gedachtes over sex als ik een man zie. Ik ben zo ongelukkig geweest afgelopen half jaar. Als het zo doorgaat pleeg ik echt zelfmoord

 53. Anoniem

  Hallo menno,

  Ik denk hocd te hebben. Kamp echt met de voorstellingen en gedachtes. Ben momenteel bijna 20 jaar. Heb even een vraag aan u. Als ik met vrienden, collega’s ben zeg ik vaak wat een mooie vrouw etc zodat zij dan niks aan mij opvallen kan dat door hocd komen. En als ik iets over homos hoor is het heel gevoelig. Kan dat door hocd komen. Overheen trouwens nooit gehad !

  1. Menno Oosterhoff

   Ja, je bent eigenlijk jezelf an het geruststellen door deze uitspraken te doen. OCD is obsessieve onzekerheid, dus niet raar dat dingen over homoseksualiteit dan gevoelig liggen.
   Maar de angst is niet terecht bij H-OCD

 54. Anoniem

  Beste menno

  Kan het Door hocd komen dat ik steeds aan me verleden denk. Dan denk ik daarbij het afspreken met meiden etc. En of dat allemaal echt was.

  1. Menno Oosterhoff

   ja, je ziet vaak dat mensen zichzelf gerust proberen te stellen door terug te gaan naar eerdere ervaringen. Helaas doet de dwangmatige twijfel hen er dan weer aan twijfelen of het toen dan wel echt was. Bij H-OCD helpt het niet zekerheid te zoeken. Je moet de twijfel zelf niet sereius nemen.

 55. Anoniem

  Beste menno,

  Ik heb altijd meisjes leuk gevonden sinds nou 3 en half maand. Denk dat het hocd is. Kan het zo zijn als je bepaalde mannen ziet en beeld krijgt Hoe je seks met hem hebt te maken hebben met hocd . En dat je er ook af en toe een raar gevoel van krijgt. Ik heb het namelijk vaak en wil het totaal niet. Ben trouwens 19 jaar oud.

  1. oosterhoff

   Ik kan wel blijven herhalen ; Ja dat kan allemaal. Al dit soort angsten hebben met n-homoseksualiteit niks te maken.

 56. Maan

  Hoi! Kan dit ook En dat zijm, dat wanneer je aseksueel bent je heel erg gaat twijfelen of je toch wel iets zou willen doen met meisjes of jongens? En dat je daar ook gedachtes over hebt die zich formuleren als een feit?

  1. Menno Oosterhoff

   Hoewel de vraag niet helemaal helder is ben ik geneigd bevestigend te antwoorden, omdat al dat soort dingen kunnen.

 57. Anoniem

  Beste Menno,

  Twee maanden geleden kreeg ik plots de obsessieve gedachte dat ik lesbisch zou kunnen zijn. Dit houdt mij dag en nacht bezig. Ik zie dan ook elke kleine aanwijzing als een bevestiging hiervan en soms lijkt het ‘zo echt’. Onlangs leerde ik een vrouw kennen en ze maakte een indruk op mij. Ik voelde mij onmiddellijk enorm angstig bij de gedachte ervan. Nu twijfel ik bij mezelf of dit niet gewoon verliefdheid zou kunnen zijn. Is het mogelijk dat ik deze angst onterecht toeschrijf als verliefdheid?

  Alvast bedankt!

 58. Anoniem

  Beste Menno,

  Ik heb nu al bijna anderhalfjaar lang dag in dag uit vragen. In het begin was het over mijn heteroseksuele relatie. Of ik ng van hem hield etc. Helaas ben ik daarna gaan twijfelen over mijn geaardheid.. Ik keek een meid een langere poos aan en opeens kreeg ik die vraag. Dit heeft 2 weken lang intensief geduurd. Daarna kreeg ik weer vragen of ik nog van mijn vriend hield. 2 maand later kreeg ik opeens weer de vraag of lesbisch ben en sindsdien js het nooit meer weggegaan.. Ik kreeg die vraag en een week later een gevoel bij een vrouw.. die ik volgens mij nooit is opgevallen. Nu was ik bang dat het verliefdheid was en etc. Ik vraag me 24 uur per dag af of ik het ben of niet. Mijn gedachten worden steeds erger, en de vragen gaan maar door ook al zg ik constant ja ik ben het en accepteer het. Is dit hocd? Mijn heterogeboelens nemen zeer sterk af. Ook krijg ik allemaal dingen in mijn hoofd van het verleden en dat dat een aanwijzing moet zijn geweest enz..

  Is dit typisch iets van hocd?

 59. Anoniem

  Hallo allemaal,

  Enkele maanden geleden ben ik obsessief gaan twijfelen over mijn geaardheid. Net als jullie allemaal hier op het forum, waren dit voor mij angstige momenten, waarin de twijfel soms echt hardnekkig was. Na enkele weken vol in onzekerheid te hebben gezeten, kwam ik erachter dat dit zeer waarschijnlijk H-OCD moest zijn. Maar hoezo kwam die twijfel uit het niets ineens opspelen? 2 maanden later viel het kwartje..

  Ik kamp al sinds 9 jaar met een pornoverslaving. Ik ben inmiddels net 20 jaar geworden en ben al sinds heel vroeg blootgesteld aan pornografische beelden. Door de jaren heen is dit een natuurlijke gewoonte geworden voor me (net als dat je elke dag eet, drinkt en naar de wc gaat). Wanneer je begint met het kijken naar porno, merk je dat je smaak nog heel normaal is. Heteroseksuelen kijken naar heteroporno en homoseksuelen kijken naar gay porno. Wanneer je je dagelijks blootstelt aan porno, veranderd op termijn je smaak. Je brein maakt dopamine aan bij het kijken naar porno (dezelfde dopamine wanneer je seks zou hebben). Doordat je steeds meer porno gaat kijken, heeft je brein een steeds extremere prikkel nodig om opgewonden te geraken. Dit kan leiden tot het kijken van extreme porno (bijv. kinderporno, SM of porno die niet gericht is op je eigen geaardheid). Dit laatste voorbeeld kan leiden tot H-OCD. Wanneer je je blijft blootstellen aan porno, zal je deze angst in stand houden. Er is dan sprake van een pornoverslaving. Verder kan een pornoverslaving zorgen voor een ‘erectyle dysfunction’, ofwel een disfunctie op erectiegebied. Je kunt niet meer (genoeg) opgewonden raken van echte seks, waardoor je opnieuw last kunt krijgen van H-OCD, wanneer je dit een keer overkomt. Ook angststoornissen, sociale isolatie, eenzaamheid en depressief zijn, zijn kenmerken van een pornoverslaving.

  Ik ben nu (enkele maanden later) bij een therapeut in behandeling voor mijn pornoverslaving Het gaat al steeds beter, maar ik ben er nog niet helemaal van af.

  Wat ik nu wil bereiken met mijn verhaal.
  Ga zelf eens na of je angst (en bijbehorende H-OCD) over je seksuele geaardheid niet kan komen door het gebruik van porno. In de meeste gevallen wordt H-OCD namelijk door het kijken van porno veroorzaakt. Op http://www.yourbrainonporn.com en http://www.nofap.com kun je een hele hoop informatie vinden wat voor effect porno heeft op je brein. Verder kun je verhalen van anderen lezen, die wellicht met dezelfde problemen kampen als jij.

  Als algemene tip wil ik jullie meegeven. Probeer je niet zo druk te maken over je H-OCD problemen. Je houdt de angst hiermee alleen maar in stand. Geloof me, dit is echt zo! Bij mij is de angst al aanzienlijk verminderd. Af en toe speelt het nog wel eens op, maar ik probeer het dan gewoon te negeren. Wanneer je hier niet denkt uit te komen, zoek aub zo snel mogelijk hulp. Schaam je er niet voor, er zijn zoveel mensen die met deze problemen kampen. Zet je masker af en ga ervoor!

  Groet,
  Anoniem (wil liever anoniem blijven)

 60. Alex

  Beste Menno,

  Ik loop al 1 jaar met hocd of dat denk ik dan toch. Alleen er is nog een probleem bij gekomen. Ik heb een nieuwe collega op het werkvloer. Het is een trangender. Alleen nou kijk ik af en toe na die mevrouw en denk ik steeds bij me zelf of ik ook transseksuele gevoelens heb. Komt het door de angst. Kom dit u bekend voor ? Graag zo spoed een reactie aub !

  1. menno oosterhoff

   Ja, angst om transgender te zijn kan ook. Het is seksuele orientatie OCD en kan alle vormen aannemen.

 61. Anoniem

  Hi, ik ben 14 jaar en ik had sinds oktober 2017 een obsessieve gedachte na een voorstelling over homo’s op school. Ik kreeg gelijk de gedachte van ben ik homo? Ik had veel angsten en wilde dit absoluut niet. Mijn gedrag kwam over met het gedrag van iemand met h-ocd. Zoals checken of ik opgewonden wordt van vrouwen en ook naar eerdere ervaringen kijken enz. Het ging op gegevenen moment weg en ik had er geen last meer tot maart 2018. Toen kreeg ik de angst opeens weer. Ik ging massaal op internet zoeken of ik homo kon zijn en elk bewijs dat ik homo zou kunnen zijn deed me angsten geven. Ik maakte testen op het internet en als eruit kwam dat ik hetero was was ik opgelucht, maar toen dacht ik dat ik niet eerlijk was en dat ik dat wel allemaal had. Op een gegevenen moment zocht ik elke dag 10 keer op naar de symptomen van h-ocd en ik had heel de tijd de twijfel dat ik homo was. Ik doe ook de laatste tijd kenmerken van homoseksualiteit opzoeken of dit bij mij voorkomt en dat ging en doe heel de tijd bijhouden of ik homo kon zijn, verder kijk ik ook naar mensen die homo zijn of ik overeenkomsten heb. De laatste tijd denk ik dat ik echt homo ben en het doet verbergen (ergens verborgen) Ik zoek ook heel de dag door op of ik homo kan zijn en ik doe tests en ik hou het de heel de tijd bij. Ik heb de angst dat ik geen h-ocd heb, maar dat ik echt een homo ben en dat ik het niet wil toegeven.verder heb ik vroeger ook last gehad van dwanghandelingen en dwangstoornissen bijvoorbeeld: dat ik kanker krijg of heb of dat ik een van mijn ouders verliest en ik heb ook een tijd smetvrees gehad. Is dit h-ocd of ben ik gewoon mijn gevoelens aan het te verbergen?

 62. menno oosterhoff

  Het lijkt in alle opzichten op H-OCD.

 63. Anoniem

  Heeft u misschien tips wat ik zou kunnen doen om te zorgen dat weg gaat.

  1. menno oosterhoff

   Dat is niet zo makkelijk in een paar zinnen te zeggen. Het belangs=rijkste is de gedachtes niet serieus te nemen en niet te gaan controleren of bevestiging zoeken, Op deze website staat nog wel meer informatie. Daarvoor moet je op h-ocd zoeken. Dan vind je het wel.

 64. Anoniem

  Hallo, Ik denk dat ik kamp met H-Ocd.
  Ik herken alle symptomen en heb eigenlijk niks tegen Homo’s, En van binnen weet ik ook dat ik op vrouwen val. Maar wordt er toch niet vrolijk van. Ik ben vroeger vaak verliefd geweest, Maar nu al langere tijd niet en ook dit versterkt het nadenken over. Ik kijk ook naar ( Bijna) elk meisje en kijk of ik er wat voor voel.
  Ook wil ik melden dat niks er op wijst dat ik op mannen val, Maar kan het toch slecht loslaten.
  Ook als ik een drankje op heb is het enige waar ik aan denk vrouwen.
  Ik zelf heb de vraag of ik kamp met H-Ocd
  ( Heb trouwens vaker soort van dwangklachten die ik moeilijk uit me hoofd kan zetten)
  Voorbeeld is dat ik een klein zwart plekje op me moedervlek heb gehad en toen steeds bleef denken dat ik kanker had)
  Kan iemand mij helpen ?

  1. Anoniem

   Ook wil ik erbij vermelden dat ik sinds kort ben gestopt met heeel intensief blowen.
   Elke dag minimaal 3-8 jointjes toen nooit ergens last van gehad altijd heel erg op meisjes gelet enzo.
   Kan dit er ook mee te maken hebben heb voorderest geen afkickvershijnselen wat ik wel verwacht had

   1. Nigel

    Hee kerel. Zelf kamp ik er ook mee en wat jij nu zegt is voor mijn precies hetzelfde verhaal. Als ik drink dan is de last ook verdwenen. Ik denk dat wij gewoon hulp moeten zoeken. Want hoe langer je wacht des te moeilijker je er van af komt…

  2. menno oosterhoff

   of het met stoppen met blowen te maken heeft weet ik niet. Dat zou kunnen dat je daardoor wat gevoeliger bent voor het ontwikkelen van dang. En dat je toen je veel blowde weinig interesse had of minder in vrouwen??
   Maar je zegt het verder zelf al. Er is weinig tot niks wat wijst op homoseksualiteit. Dus veel meer op obsessionaliteit.

 65. Anoniempie

  Hey Menno,

  Ik heb sinds me basisschooljaren tot aan vorige jaar altijd vrouwen leuk gevonden en aantrekkelijk(seksueel). Sinds een jaar geleden ben ik erg gaan twijfelen aan mijn geaardheid. Kan je na 20 jaar veranderen van je geaardheid of is dit toch H-ocd het neemt me hele dag in beslag. Ik heb veel voorstellingen die in mijn hoofd rond spelen over homoseksueliteit. En ik denk daar overal bij na. Echt niet normaal. Komt dit jou bekend voor?

  1. menno oosterhoff

   1. Ik heb nog nooit gehoord dat iemands geaardheid na 20 jaar veranderd. 2. Ik heb wel gehoord dat mensen opeens voortdurend bezig zijn met twijfel aan hun geaardheid. Dat is heel kenmerkend voor H-OCD> Dus: Ja dat komt me bekend voor.

 66. Anoniem

  Beste Menno,

  Ik zou graag van jou weten of ik kamp met hocd.

  Ik heb nu al anderhalfjaar constant gedachten en vragen of ik op vrouwen val. Toen ik voor het eerst de vraag kreeg zei ik duidelijk nee. Maar na mate ik ermee bezig was werd het een ja en kan ik geen nee meer zeggen. Ik ben nu 19 en dus op me 18e de vragen gekregen. Ook heb ik een vriend en voelt alles nu heel naar om te doen met jem en kan ik het niet eens meer door die edachten.

  Ik zeg ook constant ja ik ben het en accepteer het en nog is het niet weg.

  Ik krijg ook steeds beelden in me hoofd dat zomaar iemand moet kussen en ook controleer ik bij alles mijn gevoel.

  Is dit hocd?

  1. menno oosterhoff

   Dat zou heel goed kunnen. Mensen worden soms zo radeloos van de twijfel dat ze op een gegeven moment maar gaan denken: Nou dan ben ik het.Maar omdat ze het niet zijn helpt dat niks. En ze checken steeds wat ze voelen, maar als je er zo bovenop zit dat weet je op een gegeven moment totaal niet meer wat je voelt. En als je iets moet voelen om jezelf gersut te stellen dan voel je het juist niet meer en als je iets niet mag voelen dan denk je het juist te voelen. Het heeft er dus alle schijn van dat je door obsessieve twijfel gekweld wordt en nu het helemaal niet meer weet. Je hebt hulp nodig. Hier okm je alleen niet uit, ben ik bang. ‘

 67. Anoniem

  Kan de sex minder fijn zijn door h-ocd. Kan sex er ook voor zorgen dat je meer twijfels gaat krijgen. Doordat het niet lekker was. Of dat je er niet van geniet.

  1. menno oosterhoff

   Zeker. Als het plezier in seks iets moet gaan bewijzen dan is dat niet bevorderlijk. En neemt het plezier af. En dat wordt dan door de dwang weer ten onrecht opgevat als een teken dat er toch iets aan de hand is. Er is ook wel iets aan de hand maar dat is de OCd en niet de homoseksualiteit.

 68. Anoniem

  Goedendag Menno,

  Ik ga regelmatig naar de hoeren sinds ik hocd heb. Ook om te checken of ik nog wel opgewonden word van vrouwen. Kan dat de hocd versterken als jij je gedachten wilt gaan testen.

  1. menno oosterhoff

   ja. het zoeken naar bevestiging geeft kort opluchting maar maakt de onzekerheid op den duur juist groter.

 69. T

  Beste Menno,

  Ik had al hocd. Ik heb een transgender op me werkvloer gekregen. Kan je transgender angsten krijgen doordat je zon type tegen bent gekomen. Dat je ocd ook angst om transgender te worden gekomen omdat je een transgender bent tegen gekomen en vaak ziet.

  1. menno oosterhoff

   Ja, dat kan. Ook angst om transgender te zijn kan een obsessie worden

 70. Anoniem

  Goedenavond Menno,

  Wat zou de oorzaak van hocd zijn. Dat vraag ik me lang af. Ik zelf heb een aantal nare gebeurtenissen meegemaakt en denk dat het daardoor komt. Kunt u mij misschien vertellen hoe het komt dat hocd ontwikkeld bij een persoon???

  1. menno oosterhoff

   Dat weten we niet precies. Voor OCD in het algemeen geldt dat erfelijke gevoeligheid een belangrijke rol speelt en verder omgevingsfactoren, maar we weten niet welke precies. Dus of het meemaken van nare gebeurtenissen een rol speelt is moeilijk te zeggen. Het is in elk geval lang niet altijd zo, dat dat speelt.

 71. Anoniem

  Tot hoeverre kan hocd weg gaan als je he behandeld. En welke behandelingen werken het best. Ik wil graag die stap nemen vandaar !!

  1. menno oosterhoff

   De behandeling voor OCD is cognitieve gedragstherapie en/of medicatie. Er zijn geen gegevens hoe goed het effect is hiervan specifiek voor h-OCD. In algemene zin wordt gezegd dat 60-70 % baat heeft bij een van de behandelingen , en als het wordt gecombineerd een nog groter percentage.
   Ik ken zeker mensen die geen last meer hebben van hun H-OCD na behandeling of waarvoor het goed hanteerbaar is geworden.

 72. Joost

  Beste Menno,
  Ik ben Sinds deze week wel heel erg met mezelf in de knoop door me H-Ocd
  Ik weet van me zelf dat ik geen Homo ben, Omdat ik altijd verliefd op meisjes ben geweest, Me sexueel ook aangetrokken voel tot meisjes, En ik walg van het idee om homo te zijn.
  Maar nu gaat het dus zover dat ik niet meer normaal tv kan kijken omdat me hart versnelt bij het zien van een man ( Elke man dus) En voel ik een grote angst zoals ik hem nog niet vaak gevoeld heb. Ik vindt eigenlijk niks aantrekkelijk aan mannen maar me hart doet me denken van wel want ja waarom zou die anders sneller gaan kloppen enzovoort denk ik dan.
  En voel ook dat sinds het echt erg geworden is ik me minder aangetrokken voel maar vrouwen.
  Omdat ik dus dat angstaanjagende gevoel ervraar als ik naar Mannen kijk.
  Ik krijg het niet uit me hoofd om over me geaardheid na te denken.
  Terwijl ik voor al deze problematiek alleen maar over vrouwen kon nadenken.
  Nu heb ik een paar vragen:
  Kan ik gediagnostiseerd worden met h-ocd?
  Kan het zo zijn dat ik me echt (wat) minder aangetrokken voel tot vrouwen als vroeger? (Ik krijg wel altijd een fijn gevoel als ik aan meisjes denk) En gaat dit nog terug komen?
  Ook ben ik gediagnostiseerd met ADD waardoor ik sowieso dingen moeilijk uit me hoofd kan zetten, Ik heb ook vaker last gehad van dwangstoornissen waardoor me levenslust aanzienlijk minder werd. Eentje was dat ik dacht dat ik alleen op de wereld was en iedereen om me heen niet echt leefde, Dus vroeg ik constant aan me familie en vrienden of ze wel leefde.
  Ik ben hier op een of andere manier wel vanaf gekomen.
  Maar ineens ga ik door iets ergs onschuldigs steeds bij mezelf na of ik het wel of niet ben maar zeker met die angstaanvallen word het soms een beetje ervaren alsof ik het echt wil is dit ook een teken van h-ocd of toch niet voorderest herken ik elk symptoom van h-ocd
  Ik hoop dat je me zo snel mogelijk kunt beantwoorden.

  1. menno oosterhoff

   Ik kan geen officiele diagnose stellen per internet, maar het zou heel goed kunnen dat je H-OCD hebt. Temeer omdat je al eerder OCD had.
   Dat de aantrekkigskracht voor vrouwen verminderd kan er zeker bij passen omdat je door de obsessie te erg gefocused bent op wat je voelt en dan verdwijnt de spontaniteit. Het kan zeker terug komen als de H-OCD sfneemt. Wacht niet te lang met hulp zoeken.

   1. Joost

    Ik merk wel echt aan mezelf dat het een obsessie is, Want ben ook zo wanhopig geweest om gewoon te zeggen van ik ben homo tegen mezelf, Maar ook dit helpt niet en de twijfel neemt alleen maar toe want heb het al een keer toegegeven snapje.. Voorderest voel ik me nooit aangetrokken tot mannen, Alleen dus als ik mijn gedachtes ga controleren voel ik gewoon een soort angst. Het lijkt wel of ik er een soort van op Kick.
    Het is allemaal begonnen toen ik zeker wist dat ik hetero was, En mijn zusje zei dat me stiefmoeder dacht dat ik op mannen viel ( Vroeger)
    Zei was ook degene die mij met ADD gediagnostiseerd heeft dus vandaar een beetje de paniek
    Ik ben ook continu aan het controleren of ik me niet als een homo gedraag..
    kan dit ook een vorm van h-OCd zijn?

    1. menno oosterhoff

     ja, Steeds controleren of je je niet als homo gedraagt is een dwanghandeling die bij h-ocd veel voorkomt.

 73. Anoniem

  Beste Menno,
  Ik wilde graag vragen of het ook zou kunnen dat ik minder snel opgewonden raak als vroeger als je kampt met h-Ocd
  Ik heb laatste tijd erg veel gemastrubeerd, Dus zou het evt ook daardoor kunnen komen?
  Voorheen werd ik al geil van een meisjes buik, Maar nu gewoon echt niet meer..

  1. menno oosterhoff

   Als je zo veel bezig bent met je seksuele gevoelens dan verdwijnt inderdaad de opwinding , Omdat je er teveel bovenop zit.

 74. Anoniem

  Beste Menno,

  Kan het met hocd ook dat je helemaal niks meer voelt met de seks en het niet meer wilt omdat het zo rot voelt?

  Kan het ook zo zijn dat als je terug denkt aan verleden dat je dan alleen maar aanwijzingen ziet dat je het bent? Dus dat je meer voor een beste briendin voelde dan vriendschap? Kan dat bij hocd horen?

  En kan het ook dat je op een gegeven moment er al zolang mee bezig bent dat er bij hoce lijkt dat je gevoel echt zegt dat je het bent en alles?

  1. menno oosterhoff

   Ja, lees maar in alle informatie die er op deze website staat. Helaas kan dat er allemaal bij optreden.

 75. Anoniem

  Hoi Menno,

  Ik heb constant dat ik niet me eigen woorden kan geloven wat ik wil zeggen. Dus wanneer ik nee wil zeggen oevrheerst de ja en ga ik ja antwoorden op de vraag of ik op vrouwen val. Nu is het zo dat ik ook tegen mezelf zeg ik ben het en ik accepteer het.
  Maar alsnog stopt het niet en gaat het gewoon door de vragen.

  Ook heb ik een vriend alleen nu krijg ik gedachten dat ik het wel ben en doorgaat omdat ik nog mt een jongen ben..

  Mijn moeder en mn vriend zeggen beide dat dit onzin is en ik het echt was dat het dan klaar was als ik constant ja zeg en zeg dat ik het accepteer enz.

  Is dat zo? Gaat he door okdat het echt dwang is?

  Alvast bedankt

  1. menno oosterhoff

   Soms worden mensen zo enorm onrustig van de constantre twijfel dat ze hopen dat het ivergaat als ze maar erkennen dat ze homoseksueel zijn. Maar ij H-OCD lost dit niks op, omdat de seksuele orientatie niet het probleem is maar de obsessieve twijfel erover.
   Dus je moeder e n vriend hebben gelijk, lijkt me, voor zover ik dat per mail kan beoordelen.

 76. Pieter

  Goedenavond Menno,

  Vraag1: Zon behandeling tegen H-ocd helpt dat? En hoelang duurt zon behandeling tot de hocd weg of minder is (gemiddeld).
  Vraag 2:Ik heb erg veel last van voorstellingen. Als ik mannen zie dan denk ik meteen aan het ergste en dat is sex. Ik wil zo erg van deze gedachten af. Lijkt dit op hocd ? Kunt u a.u.b op deze vragen reageren. Voorbaat dank!
  Groeten!

  1. menno oosterhoff

   Ad 1; ik heb geen exacte cijfers specifiek over h-ocd. Over OCd in het algemeen is dat 15 keer CGT bij 40-60 % effectief is en voor medicatie gedt ongeveer hetzelfde.
   ad 2. Dat kan er zeker bij passen.

 77. Anoniem

  Beste Menno,

  Ik twijfel steeds of ik ocd heb.. wat zijn de symptomen van ocd. En kan je ook verschillende soorten ocd ontwikkelen. Zoals trangenderocd en homoseksueleocd. Want ik heb door het zien van transgenders tocd erbij ontwikkelt.

  1. menno oosterhoff

   twijfel is een heel belangrijk symptoom van OCD.
   Verder staat het hier allemaal wel op de website.

 78. Anoniem

  Hoi menno,

  Ik weet zelf zeker dat ik niet op vrouwen val. Alleen als ik mezelf ga controleren voel ik mijn hart sneller in mij borstkast kloppen en bij mijn geslachtsdeel.
  Ik heb dit alleen als ik mezelf bewus zit de controleren. Hierbij voel ik een heel onprettig en angstig gevoel in mijn maag.
  Ik las op u site dat angst ook opwinding kan veroorzaken (dus dat dit geen echte opwinding is)

  Nu heb ik een vraag.
  Dat ik mijn hart voel kloppen (bijvoorbeeld in mj. Geslachtsdeel) is dit een teken van opwinding, of kan dit in dit geval ook angst zijn.
  Als ik mezelf niet controleer heb ik dit geklop niet

  Ik hoop snel op u reactie

  1. Anoniem

   Ik wou nog even zeggen dat ik zelf meerdere angstoornissen heb gehad en veel kenmerken heb van (h) ocd. De enige vraag die ik is: Kan het kloppen van mijn hart bij mijn geslachtsdeel door angst zijn veroorzaakt en niet door gevoelens voor hetzelfde geslacht?

   1. Anoniem

    Ik heb zelf ook een vriend al 2 jaar en nog nooit iets voor vrouwen gevoeld.

    Alleen toen ik op een dag mezelf plots ging controleren doordat iemand een opmerking maakte raakte ik volkomen in paniek.
    ( sorry wat exta informatie)

 79. Anoniem

  Beste menno,

  De drie onderstaande berichten zijn van mij maar vrij onsamenhangend. Daarom wilde ik mijn vraag nog een duidelijk formuleren.
  Ik ben een meisje van 19 jaar die al jaren kampt met angstoornissen.
  Ik heb nooit getwijfeld aan mijn geaardheid en al verschillende vriendjes gehad totdat iemand zei “iedereen is een bi”.
  Elke keer als ik mezelf nu controleer, merk ik dat ik bij het zien van bijvoorbeeld een naakte of een vrouw in bikini een erg onrustig en angstig gevoel in mijn buik krijg.
  Soms voel ik ook mijn hart kloppen bij mijn vagina. Nu is mijn vraag: “kunnen deze hartkloppingen veroorzaakt zijn door angst en niet door gevoelens voor iemand van hetZelfde geslacht?
  Ik voel namelijk niks voor vrouwen en moet er niet aan denken om iets met ze te doen.

  Sorry voor al deze berichten maar ben een beetje ten einde raad!

  1. menno oosterhoff

   Zeker. Dat kan heel goed. Angst en seksuele opwinding worden vaak verward bij h-ocd.. Het lijkt er erg op dat dat bij jou speelt. Je zegt eigenlijk zelf al dat er geen sprake is van lesbische verlangens.

  2. ...

   Hallo,
   Is dit forum nog actief?

   1. Kristien Harmsen

    Dag Cindy,

    Jazeker! Het lag even stil maar we hebben het nu weer opgepakt.

 80. Anoniem

  Kan je transseksuele gevoelens krijgen nadat je iemand hebt ontmoet die zelf transseksueel is! Ik wil het totaal niet hoor !

  1. menno oosterhoff

   Ik denk eerder dat je voorstellingen kunt krijgen van transseksueel zijn en dat je daar te angtsig op reageert en denkt: waarom denk ik dit , zou ik het die van binnen willen etc. Dan kan obsessieve twijfel beginnen.

 81. Anoniempje

  Hoi,

  Ik ben een meisje van 16 en heb sins een paar maanden geleden gedachtes dat ik mischien op meisjes val terwel ik hiervoor ook gewoon vriendjes heb gehad en ik altijd op jongens ben gevallen

  1. Alessandro

   hoi hoe ga je er nu mee om?

 82. Anoniempje

  Hoi Menno,

  Ik ben een meisje van 16 en heb sins een paar maanden geleden gedachtes dat ik mischien op meisjes val terwel ik hiervoor ook gewoon vriendjes heb gehad en ik altijd op jongens ben gevallen!! nu twijfel ik continu of ik op meisjes of op jongens val maar diep van binnen weet ik dat ik gewoon op jongens val. Maar waarom blijf ik dan zo erg twijfelen?! Ik heb ook dat ik iemand al heel lang ken en dat ik in eens rare gevoelens bij die persoon krijg maak niet uit of het een jongen of een meisje is maar dat gevoel kan der 1 minuut zijn maar ook een paar uur. Ik heb dit bij meerdere personen gehad maar het is er altijd 1 tegelijk en soms is het gevoel der helemaal niet zo als nu. Sins kort heb ik ook gedachtes dat ik mischien liever een jongen wil zijn en dat maakt me heel erg bang hier voor wist ik 100 procent zeker dat ik een meisje wil zijn ik vind het ook leuk om me haar te stijlen en make-up op te doen vind ik nu ook nog leuk trouwens alleen waarom die twijfel dan?! Denk je dat dit allemaal dwang is?? Je kan jezelf er helemaal gek mee maken en vroeger wist ik gewoon altijd zeker ik ben een meisje en ik val op jongens. Ik begin mezelf er echt door te haten wie ik van binnen ben en waarom ik zo twijfel ik denk nu ook vaker aan zelfmoord en begin mezelf ook te krassen. Ik weet dat ik het niet moet doen maar de dwang in mijn hoofd is te groot als ik nu naar mezelf in de spiegel kijk zie ik gewoon de oude ik maar voelt het als of ik naar iemand anders kijk ik wil gewoon niet meer zo veder ik raak mezelf hier door kwijt. Ik wil dat ik me weer voel als vroeger en me zekerheid weer terug krijg!! Ik krijg binnen kort ook hulp en ga mischien nog in therapie hier voor! Denk je dat ik ooit weer helemaal mezelf word??

  Graag snel reactie! Groetjes een twijfelachtig meisje.

 83. Anoniem

  Hoi Menno,

  Kan het met hocd ook dat als je et zolang mee bezig bent dat het zo echt voelt? Dat als je een naakte vrouw ziet zo gevoel in je buik krijgy ?

  1. menno oosterhoff

   Zeker. Het voelt zo echt is een veelgehoorde opmerking. Overigens is bij heteroseksualiteit niet dat elk homerotisch gevoel afwezig.
   Ik heb ene vrouw van 20 die er ook ast van heeft en graag met een lotgenoot wl spreken. Dan moet je me mailen menno@dwang.eu

   1. Anoniem

    Hoi menno,

    Wat is homerotisch gevoel? Zoals u in uw antwoord zegt?

    1. menno oosterhoff

     Ik bedoel dat seksuele opwinding beleven tov iemand van hetzelfde geslacht of je aangetrokkn voelen nog niet meteen betekent dat je homo bent.
     Warme gevoelns gaan altijd samen met een zekere mate van lichamelijkheid, maar dat betekent niet dat je dus homoseksueel bent.

  2. Peter

   Kan ik hier een vraag stellen

 84. Anoniem

  Beste ,

  Ik twijfel al heel lang aan mijn geaardheid sinds mijn 18e. Daarvoor altijd met jongens geweest en etc. Nu is de twijfel alleen so groot dat ik gwn niks meer met mijn vriend kan en erg op zie tegen seks en etc.

  Ook krijg ik steeds gedachten over eerder dat ik toen al wist en verdrongen heb.. ook controleer ik meself constant met alles en heb ik 24-7 vragen.

  Ook al zeg ik ja ik ben het en accepteer het is het nog niet weg.

  Is dit typisch hocd??

  1. menno oosterhoff

   Ja, wat je noemt is allemaal typisch voor OCD
   Ik heb een jonge vrouw die graag met iemand zou willen praten die ook H-OCD heeft. Als je me mailt dan breng ik jullie met elkaar in kontact.

 85. Anoniem

  Beste Menno,

  Ik kamp nu al iets langer als een jaar met hocd. Mijn hocd is iets verminderd maar er is in dat plaats gekomen dat ik soms denk een transgender te worden, maar ik denk dat het komt omdat ik een aantal transseksuelen ben tegen gekomen en daarmee gesprekken aan ben gegaan. Omdat t heel toevallig meteen daarna zulke transseksuelen gedachtes heb gekregen. Zou dat kunnen en zou het ook kunnn dat als je hocd hebt je ook makkelijk transeksuele gedachtes gaat krijgen ?

  Groeten !

  1. menno oosterhoff

   zeker. Het heet eigenlijk seksuele orientatie OCD en kan inderdaad ook verschuiven naar angst eigenlijk transgender te zijn.

 86. Anoniem

  Hoi Menno,

  Ik heb een vraag ik heb al een ruime tijd de gehel dag vragen of ik op vrouwen val. Ik ben nu 19 en heb de vragen op me 18e gekregen. Hiervoor altijd met jongens geweest.

  Nu os het zo dat als ik meiden zie ook ejt een gevoel krijg dat ik het wil en van die voorstellingen en alles en constant veagen.

  Hoort dit bij hocd?

  Ook al zeg ik constant ja ik ben het nog stopt het niet. Het gaat maar door.

  Ook zoek ik steeds bevestiging of ik het ben of niet

  1. menno oosterhoff

   Ja, dat hoort er allemaal bij. Lees de informatie maat op de website.

  2. menno oosterhoff

   ik zoek voor een andere jonge vrouw die ook h-ocd heeft een lotgenoot, waarmee ze kan appen . Is dat iets voor jou?dan moet je me mailen. Menno@dwang.eu

 87. Anoniem

  Hoi Menno, ik heb hier last van in onzekere periodes met stress. En in een nieuwe relatie. Kan dit met bindingsangst te maken hebben? Dus dat je deze gedachtes hebt door de bindingsangst, om je maar niet te hoeven verbinden aan je nieuwe partner? Dan heb ik namelijk meer last van angst en ga ik daaraan van alles koppelen volgens mij.

  1. menno oosterhoff

   Ik zou eerder denken dat het te maken heeft met angst dingen te verliezen die je lief zijn. Als je geen partner hebt dan staat er minder op het spel maar als je wel een partner hebt dan kan de obsessieve onrust dat je misschien homo bent extra beangstigen

 88. Anoniem

  Beste Menno,

  Ik heb sinds vorige jaar last van hocd. Het is flink verminderd dat is zeker positief, heb er heel af en toe nog last van maar kan er inmiddels mee leven. Maar nou is t zo dat t over is gegaan naar transeksuele ocd. Ik ben een jongen trouwens. Ik wou altijd heel graag bodybuilder worden maar iets houd me tegen om dat te gaan doen, en heb dat gevoel sinds ik tocd heb. Kan het daar mee te maken hebben??

  1. menno oosterhoff

   Ik begrijp je vraag niet precies. Wil je niet aan bodybuilding gaan doen omdat jhe twijfelt over of je niet transseksueel bent en dan zou bodybuilding je juist manlijker maken?
   Op zich is angst transseksueel te zijn wel bekend als vorm van seksuele obsessie OCD. Je ziet ook vaker dat H-OCD over gaat in of gepaard gaat met t-OCD.
   Dan zou bodybuidlden dus juist een goede exposure zijn, Nl. de obsessie niet serieus nemen.

   1. Anoniem

    Goedenavond Menno,

    Excuses het was iets te onduidelijk wat ik wou uitleggen. Ik loop sinds zomer vorige jaar met hocd. Het is flink afgenomen dat is positief. Alleen in de loop van tijd is transseksuele ocd sterker geworden in de loop dat hocd afnam. Nou is t zo dat ik soms op een dag wat tocd gedachtes krijg maar dat heeft denk ik te maken omdat ik een paar collega’s heb die transgender zijn heb ik volgens mij die angst gecreeerd. Ik wou sinds kleins af aan body builder worden nu nog steeds maar die transseksuele gedachtes zeggen van nee niet doen terwijl ik het echt wil. En ik krijg ook ideeën over een geslachtsoperatie maar dat wil ik echt niet! Krijg het benauwd als ik die gedachtes binnen krijg!! Ben momenteel byna 21 en heb me altijd een stoere kerel gevoeld en zulke dingen trekken me nooit aan. Heeft u tips en komt dit u bekend voor en is dit ocd ???

    1. menno oosterhoff

     ja, transgender OCD komt ook voor en ook na hOCD. Daar lijkt het wel op. Ik begrijp dat je nu bodybuilden vermijdt vanuit de twijfel of je wel zo manlijk moet worden voor het geval je toch een transgender bent. Dat is dan dus vermijding en dat is bij dwang niet goed. Dus, als ik het goed begriepen ehb dan zou je juist wel gewoon body building moeten gaan doen.

 89. Anoniem

  Hoi,

  Ik heb een hele poos vragen gehad over mijn geaardheid. Dik anderhalfjaar. Nu was het even weg en maakte ik me druk om wat anders. Nu komen opeens de vragen ober mijn geaardheid terug.

  Is dit hocd?

  1. menno oosterhoff

   dat is heel goed mogelijk

 90. Ano

  Beste Menno,

  Ik heb al een tijdje denk rond 2 jaar last gehad van H-ocd. Dat is gelukkig minder geworden. Het bellemert mijn dagelijkse leven nauwelijks meer. Alleen heb ik nu last van transgender gedachtes. Ik heb ook vaak de gedachte dat ik mijn geslachtsdeel met een schaar of iets moet verwijderen. Ik word er heel angstig van deze gedachte. Wat kan ik het beste gaan doen? Heeft u dit eerder gehoord. Ben een jongeman van 21 trouwens. Ik worstelde vanaf me 19e met hocd tot nu en dat is minder maar transgender ocd is sterker geworden met zulke nare gedachtes wat ik helemaal niet wil. Heeft u tips ???

  1. menno oosterhoff

   Dit komt zeker vaker voor.Daarom spreken we ook wel van seksuele oriëntatie OCD, om aan te geven dat het om alle vormen van obsessieve twijfel over je seksuele orientatie kan gaan. Je moet kijken of je geen behandelingnnodig hebt. In elk geval is belangrijk obsessieve gedachten niet serieus te nemen. Gaan checken en controleren werkt averechts en ze proberen te onderdrukken ook. je moet ze laten bestaan zonder er veel aandacht aan te schenken. maar dat is natuurlijk heel moeilijk, als je steeds twijfelt of het niet echt is. daarom is vaak wel de steun nodig van iemand die kan zeggen dat het een obsessieve twijfel betreft en niet gaat om werkelijke verlangens. Ook daar kun je dan weer aan twijfelen of zo iemand het wel bij het rechte eind heeft, maar toch kan het wel helpen de goede richting uit te gaan van niet serieus nemen.

  2. menno oosterhoff

   Ja, dat komt vaker voor. Dat h-ocd verschuift naar angst om transgender te zijn. je moet kijken of je geen behandeling nodig hebt. Obsessieve gedachten moet je niet serieus nemen, maar in je eentje valt dat niet mee.

   1. Anoniem

    Dankuwel Menno voor je snelle reactie! Maar dat iemand de nijging heeft om zijn geslachtsdeel er af te knippen hoort ook bij ocd? Want ik vind het echt een nare gedachte en heb het vaker op een dag.

    1. menno oosterhoff

     op zich kan dat heel goed bij OCD passen. Rare voorstellingen, van dingen die je juist niet wilt doen. Op een bercihtje kan ik dat niet met zekerheid zeggen , maar het kan dus best

 91. Nigel

  Beste Menno,

  Ik heb de laatste maanden heel erg last van tocd dus transgender ocd of dat denk ik. Laatste maanden is hocd wel flink verminderd maar tocd wel verergert. En het neemt een grote deel van me dag in beslag helaas. Nou Ik wou altijd al sinds klein gespierd zijn. En ben op het punt om de sportschool in te gaan en te werken aan me droomlichaam. Maar de transgenderocd houd me steeds tegen. Ik krijg dan gedachtes van dat je er spijt van gaat krijgen want je bent transgender en dit is niet wat jij wil enzo. Maar ik wou sinds kleine jongen al gespierd zijn en mannelijk. Ik vind het erg moeilijk hiermee om te gaan want het houd me echt tegen om me droom waar te maken. Hoe kan ik hier mee omgaan en wat zou ik volgens u nou moeten doen ? Ik hoor heel graag van je !

  1. menno oosterhoff

   je moet je zeker niet laten leiden door je tocd. Dus dan is het juist goed wel naar de sportschool t gaan.

 92. Angelo

  Goedenavond Menno,

  Ik heb erg veel last van tocd of dat denk ik toch. Ik heb me altijd mannelijk gevoeld en stoer. Alleen als ik nu naar de spiegel kijk voel ik me erg ongemakkelijk omdat er gedachtes in mijn hoofd spoken die zeggen dat ik er vrouwlijker moet uitzien en ook als ik naar me geslachtsdeel kijk voel ik me erg ongemakkelijk en krijg er benauwd van. Ik wil deze gedachtes en ideeën helemaal niet !!! En het voelt zo echt aan het verstoort me hele dag! Ik heb me 20 jaar goed gevoeld in mijn mannelijke lichaam en heb nog nooit getwijfeld aan of ik vrouwelijk ben nu sinds een paar maanden twijfel ik er zo erg aan. Kunt u mij vertellen of nou transgender ben of het ocd is ? Want heb me 20 jaar man gevoeld en nooit getwijfeld??

  1. Anoniem

   op een internetberichtje kan ik geen diagnose stellen. ik kan wel mijn indruk geven.
   dat iemand na 20 jaar opeens ontdekt mogelijk transgender te zijn is eigenlijk onmogelijk. Dit soort gevoelens begint juist altijd al heel vroeg. En ook het andere wat je noemt komt op mij veel meer over als een obsessie dan als een transgenderwens. Dus mij lijktk het OCD

 93. Anoniem

  Beste Menno,

  Ik kamp al een tijdje met zowel hocd als tocd. Ik heb gemerkt dat ik met keuzes maken heel moeilijk de stap kan nemen. Alsof iemand mij tegen houd als t ware. Met stappen nemen bedoel ik echt activiteiten zoals sporten, feesten etc. Kan dat horen bij ocd ? Want dit gevoel is opgetreden tijdens mijn ocd. En als ik herenkleding draag dan krijg ik ook gedachtes met dat je liever dames kleding draagt terwijl ik dat totaal niet wil! Ik wil het nu graag behandelen want ben bang dat dit uit de hand gaat lopen. Want heb vreselijke gedachtes en wil niet dat het in praktijk gebracht word!! Heeft u misschien een contactpersoon die mij hier verder mee kan helpen !? Bij voorbaat dank!

  1. Anoniem

   Ik moet er nog iets aan toevoegen. Kan het ook zijn dat je door de ocd geen motivatie meer hebt in bepaalde dingen zoals school, werk, sport etc. Want dat voelt wel zo

   1. menno oosterhoff

    Dat je plezier in dingen afneemt kan wel bij OCD.
    Wat het overige betreft zou ik moeten weten waar je woont om iemand aan te rade. Mail me even menno@dwang.eu

 94. Harry

  Goedendag Meneer,

  Zelf heb ik zon 2 jaar +- last van ocd. Sinds me jonge jaren heb ik daar licht last van gehad zelf nooit opgemerkt. Alleen ik heb het gevoel dat ik door de ocd het leven niet meer zie zitten voor dat ik er last van had. Wat me ergert is dat ik niet meer de behoefte heb om voor me zelf te zorgen als overheen. Dat baat me enorme zorgen ! Bijvoorbeeld: het netjes kleden of letten op mijn voeding, douchen, tanden poetsen etc. Dit gevoel heb ik nu 1a 2 maanden. Voorheen altijd op gelet en was voor mij erg belangrijk. Alleen nu heb ik daar geen behoefte meer aan… weet u misschien hoe dit kan komen want ik heb het erg lastig hiermee.

  1. menno oosterhoff

   Ik kan dat zo niet beoordelen. Soms is de zelfverzorging minder bij depressieve klachten. Als dwangverschijnsel kan ik het niet direct plaatsen. Maar dat sluit het niet uit. Maar ik zou aanraden naar de huisarts te gaan.

 95. Patrick

  Goedenavond Menno,

  Kan het geloof in God of dat je minder van je eigen moeder houd ook ocd zijn ?

  1. menno oosterhoff

   Ja. Elke gedachte die je ervaart als beangstigend en opgedrongen en die je eigenlijk niet wilt hebben kan ocd zijn.

 96. Patrick

  Goedenavond Menno,

  Ik had al wat geplaatst alleen wil specifieker zijn zodat u weet wat ik bedoel. Nou laatste tijden ervaar ik hele nare gedachtes. Gedachtes die mij erg schrikken en erger zijn geweest dan mijn hocd/tocd probleem die nu flink zijn verminderd waar ik zelden nog last van heb. Nu ervaar ik gedachtes dat ik alles wat ik lief heb niet meer lief kan hebben. Zo ervaar ik gedachtes dat ik mijn moeder iets aan wil doen en dat ik mijn kleine neefje iets aan wil gaan doen wat ik totaal niet
  Heb. En krijg ook gedachtes dat ik mijn moeder niet moet gehoorzamen en lief moet hebben. Ook ervaar ik religieuze gedachtes. Ik heb altijd in God gelooft en dat heb ij nog alleen ik krijg gedachtes dat ik God niet moet aanbidden bijvoorbeeld. Komt u dit bekend voor hoor graag van u !

  1. menno oosterhoff

   excuses voor de late reactie.
   Jazeker kan dit OCD zijn. Bij intrusies dringen gedachten zich op aan dingen die je juist niet wilt. Dus de dingen die je noemt passen daar heel goed in.

 97. Anoniem

  Ik had het nooit gedacht, maar ik mis de tijd dat ik alleen nog maar last had van hocd. Over de jaren heen kreeg ik hocd meer onder controle maar is tocd steeds meer op de voorgrond getreden. 23 jaar gelukkig en trots man zijn, zonder ooit maar een moment te twijfelen, en nu gaat er geen seconde voorbij dat ik twijfel aan mijn eigen genderidentiteit. Ik zit continu online te zoeken naar wetenschappelijke literatuur of teksten ovrr dit fenomeen maar ik vind er bijna niets over waardoor mijn angst enorm toeneemt en ik bang ben dat ik gewoon in ontkenning ben omdat er bijna niets over te vinden is

  1. Anoniem

   Goedenavond,

   Geloof me je bent gewoon hetero en geen trans! Ik heb precies hetzelfde als jij nu… hocd is flink vermindert tot helemaal geen symptomen meer en tocd is versterkt met alles wat ik doe!!!

   1. Geen Naam

    Hoe is uw hocd zo verminderd, kunt u me helpen ik kom er maar niet vanaf

    1. menno oosterhoff

     Ik heb geen H-OCD. Maar in algemene zin is gedragstherapie en medicatie aangewezen

  2. menno oosterhoff

   Misschien is er weinig te vinden maar het is wel degelijk een bekende vorm van OCD. De angst transgender te zijn. Misschien vind je meer als je zoekt op seksuele orientatieOCD.

   1. Anoniem

    Dag Menno. Bedankt voor je antwoord. Toen ik met mijn hocd bij een psycholoog ging zei die mij meteen dat ihet om OCD ging maar de psychiater zei dat ik een soort identiteitscrisis aan het beleven was. Ik heb dus enorm schrik om opnieuw hulp te zoeken uit angst dat ze mij gaan zeggen dat ik in ontkenning ben en dat ik beter van gender verander, wat eigenlijk mijn ergste nachtmerrie is.

    1. menno oosterhoff

     De psycholoog had het dan juist. Helaas is niet elke professionals goed op de hoogte van deze vormen van dwang. Ik snap dat je dan juist weer gaat twijfelen dus zorg dat je een behandelaar vindt die weet waar het over gaat. Wellicht bij een van de gespecialiseerde centra

 98. rob

  Op dit moment ben ik compleet in de war. In een periode van 2 maanden is de angst om homo te zijn enorm toegenomen. De spanning, stress en angst zijn zodanig erg dat ik liever niet uit huis kom.

  Zodra ik onder de mens kom voel ik bij iedereen wel iets. Dit is een vreemd niet te plaatsen gevoel onderin mijn buik en geslachtsdeel. De hele dag door lijk ik daar wel iets te voelen. Op een gegeven moment had ik enorm de drang om te controleren hoe mijn lichaam reageerde op het zien van porno met twee mannen. Mijn angst kwam uit en mijn lichaam reageerde op het zien van het filmpje. Ik weet niet of het opwinding was maar ik verloor alle controle, begon te masturberen en gedachten als ‘je vind dit fijn, je moet uit de kast, je bent homo’ schoten door mijn hoofd.

  Vanaf dit moment ben ik enorm aan het piekeren. Ik word ermee wakker en het gaat de hele dag door en soms zelf als ik droom. Daarnaast voer ik complete rituelen uit.

  Ik kan half uur lang naar porno met twee mannen kijken zonder dat ik een erectie krijg. Op zich geeft dit zekerheid. Maar, sorry voor de details, maar er kan soms wel voorvocht uit komen als ik hard in het geslachtsdeel knijp/wring om te controleren of mijn lichaam erop gereageerd heeft. Volgens internet is dat een teken van opwinding. Onderdruk ik mijn homoseksuele kant?

  Anderzijds zodra ik naar porno kijk met twee vrouwen dan is een erectie vrijwel direct aanwezig. Maar ik heb niet zozeer de drang om te gaan masturberen zoals ik dat had bij het, voor de eerste keer in jaren, kijken naar porno met twee mannen.

  In mijn fantasie controleer ik ook mijn opwinding maar er gebeurt niks met het denken aan mannen. Maar soms, bespeur ik toch voorvocht als ik maar lang genoeg fantaseer. Dit maakt het zo verwarrend.

  Onderdruk ik mijn homoseksualiteit? Ook heb ik moeite met verliefd worden op vrouwen.

  Overigens heb ik bovenstaande 8 jaar terug ook gehad. Precies hetzelfde verhaal, handelingen, angst en twijfel. Dit was ik na verloop van tijd vergeten en ineens is het er weer

  1. Mernno oosterhoff

   Als je zo door obsesieve twijfelt wordt gekweld dan kan sexuele opwindi g bij ieman van hetzelfde geslacht juist pptreden. Zie ook groinal sensations.
   Wat je beschrijft klinkt allemasl heel erg als HOCD.

 99. Anoniem

  Hallo Menno,

  Kan het ook zo zijn dat je door h-ocd soms een heel klein beetje opgewonden raakt bij mannen, terwijl je voor de h-ocd daar nooit last van had?

  Groetjes

  1. menno oosterhoff

   JA zeker kan dat. En ook nog wel meer dan een heel klein beetje. Als je zo gefixeerd bent op wat je niet wilt voelen of juist wel moet voelen dan kan de spanning ervoor zorgen dat het allemaal net a nders gaat dan je wilt.

   1. Anoniem

    Hallo Menno,

    Dank voor je antwoord. Wanneer ik dan een beetje opgewonden raak, ga ik het controleren of ik er wel echt opgewonden van raak, en dan kom ik er achter dat ik er eigenlijk helemaal niet opgewonden van raak. Hoort dit ook bij h-ocd? En klopt het dat er ook andere situaties zijn waar (h)-ocd zo’n zelfde soort rol speelt als het in mijn beschreven stuk doet?

    Groetjes

    1. menno oosterhoff

     voortdurend gericht zijn op wat je voelt en of je opgewonden bent of juist niet hoort zeker bij h-OCD.
     Het tweede deel van de vraag kan ik niet beantwoorden want ik weet niet welk beschreven stuk je bedoelt.

     1. Kees

      Hallo beste menno oosterhof.
      Ik lees hier al een tijd mee en helaas, ik denk ook dat ik gek word door de ocd hocd wat het ook maar is. Het begon allemaal sinds 5 maand terug ik was continue aan het piekeren de heledag om vroeger of ik geen homo was omdat ik sexspelletjes speelde met meiden en jongens vroeger was 8 10 0f 12? enzv enzv. Maar nu werd dat zo erg helaas dat ik zo gek werd van de terugkomende gedachtes dat ik het zowat uit teste/probeerde met een praate enzv maar t was me niks ik t haat. Maar toen ging t n tijd goed en later ging t weer mis ik werd zo gek dat ik me ging testen op alles gay bi enzv enzv. Raar genoeg werd ik van alles n deel van opgewonden en kwam ik gewoon klaar van dingen die ik niet wou? Heel raar want ik weet ceker ik ben hetero . Maar toen wist ik het alles wat alleen maar t woordje sex bij zat voelde ik iets bij min pik zegmaar. dus ik wist gwn van je bent hetero laat t gaan. Maar laatste keer maakte ik me weer zo gek dat ik zogenaamd wat voelde terwijl ik n foto zag van min vriendin zin kind heel raar. Ik dacht wat nee toch! Echt raar eerst n homo toen pedo en nu weer iets.Dus dagenlang helemaal gek geweest enzv ben echt 18 tot 20 kilo afgevallen in 2 maand tijd. En toen wist ik het dat je als je iets niet wil voelen je juist iets voelt dus dat kon weer op de achtergrond.. maar nu na alle gepieker van wekenlang ben ik echt op n toppunt ik ben vaak met sex bezig en sindsdien dit allemaal speelt test ik me op de raarste dingen of ik niks voel van dingen wie ik haat t klinkt raar maar oke, t kwam in een keer in me op n plaatje dat ik werd gepakt door 2 gay donkere mannen en hoe dat in me op kwam ik weet het niet ik haat het echt vooral gay heb er niet tegen tegen bi of gay of noem maar op. Maar als ik mezelf dan zie krijg ik buikpijn en ben weken lang van t pad af. Maar dus het raarste was toen ik daar aan dacht t net leek of ik iets voelde en toen dacht ik van ooh nee toch nu dit weer ik dacht echt t ergste van t ergste en ik voelde wat en nu heb ik een dwang weer als ik die beeld zie van dat ik gepakt word door 2 donkere mannen en ik voel wat bijvoorbeeld dan ben ik het. en als ik niets voel ben ik het niet hoe raar is dat iets waar je een hekel aan hebt? Ooh ik word echt gek is dit ook een soort dwang of want hoop echt dat ik niet de enige ben want heb soms ideeën in me hoofd nou zou t mezelf nooit vergeven als ik het was drm js het ook zo raar ben echt hetero maarja vind het zo raar dat het lijkt alsof ik opgewonden raak van alles wat met sex te maken heeft al vergelijk je het bijvb met familie of bekenden bij alles voel ik wat heel dom masr vooral na deze dwang want dit is echt erg. weet u wat het is? sorry voor t lange verhaal groetjes ben.

    2. Peter

     Kan ik hier een vraag stellen

     1. menno oosterhoff

      Ja, je mag me ook mailen. Menno@dwang.eu

 100. Harold

  Goedenavond Menno,

  Kan je door de ocd een depressie krijgen ?

  1. menno oosterhoff

   ja, dat kan. Daarnaast komt het ook sowieso vaker samen voor.

 101. man 38

  Hallo,

  Zijn er ook mensen die vroeger weleens geëxperimenteerd hebben met een geslachtsgenoot en nu last hebben van H-OCD terwijl je altijd op het andere geslacht ‘viel’?

  Groet man 38

 102. menno oosterhoff

  Die mensen zijn er zeker. Maar ook onder mensen zonder H-OCD. Als H-OCD zich ontwikkelt dan ga je vaal alles na wat zich heeft afgespeeld in je leven om na te gaan of er sprake is van homoseksualitreit. En dit soort experimenten die best veel voorkomen vallen dan ook op. Het heeft zeer waarschijnlijk weinig te maken met het intstaan van H-OCd en het is in elk geval geen aanwijzing voor homoseksualiteit.

 103. Anoniem

  Hallo,

  Ik vind het erg fijn om deze berichten te lezen, het helpt en geeft me even een gerustgesteld gevoel. Ik heb er al zo’n 4-5 jaar last van.. het is verschrikkelijk.. waarom heb ik dit. Soms maakt het me helemaal gek, met tijden is het heel hevig aanwezig. Ik vind het doodeng dat het altijd kan terugkomen. Dat stemmetje/die bom in mijn hoofd die me gek maakt, ben ik niet lesbisch? Ik heb er al eindeloos over gewikt en gewogen… waarom heb ik dit? Verder gaat alles in mijn leven voorspoedig…. ik kan het nergens aan linken. Ik ben radeloos…..

  1. menno oosterhoff

   heb je er wel hulp voor ?

 104. annonieml

  Hallo,

  Ik heb sinds 3 maanden last van HOCD. het kwam doordat een homoseksuele collega tegen mij zei dat ik ook nog wel op een vrouw zou kunnen vallen, toen trok ik er me niks van aan, maar avonds op de bank kwam er een lesbische scene op tv, en raakte angstig of opgewonden. Sinds dien ben ik bang en merk ik dat ik elke vrouw check of ik die aantrekkelijk vindt en probeer me dan in een relatie voor te stellen, dit gaat de hele dag door. Ik heb een vriend, ik hou van hem en merk dat ik nog steeds heel veel seksueel contact met hem zoek, maar toch denk ik steeds ik moet het uit maken want ik ben lesbisch.. kan het zijn dat ik HOCD heb?

  1. menno oosterhoff

   JA, zo komt het wel op me over. Alles wat je erover vertelt past er naadloos bij. Ik lees eigenlijk alleen maar OCD en geen lesbisch zijn in je verhaal

   1. Anonieml

    Wel is het zo dat ik vrouwen gewoon mooi vindt. Ik ben nu ook steeds bang om verliefd te worden op vriendinnen iod. Het zou me niet uitmaken of ik bi seksueel zou zijn ofzo. Maar met al deze gedachten is het zo moeilijk om me op mijn relatie te focussen en wil echt oud worden met mijn vriend.. wat is verstandig wat ik kan doen? Want ik wil het aanpakken

    1. Anoniem

     Je moet eigenlijk stoppen je er druk over te maken. Er is niks aan de hand.

   2. Annonieml

    Ik kan het niet van mij afzetten en voel mij elke dag angstig wanneer ik on gezelschap ben van anderen. Wanneer ik alleen ben ga ik malen. Terwijl ik mijn vriend mis wanneer hij niet bij me is en ik het liefst met hem leuke dingen doe. Ik snap gewoon niet waarom ik dan last van hocd heb..

    1. menno oosterhoff

     helaas is H-OCD niet logisch maar een onnodig maar heel sterk gevoel van onrust. Als je wilt dan kan ik je lid maken van een appgroep voor jonge vrouwen met H-OCD. mail me dan menno@dwang.eu

 105. Loulou

  Hi iedereen,
  Het begon toen ik in quarantine was. Ik was een film aan het kijken met mijn mama en zus. De film was ‘Joker’. Toen de film gedaan was had ik opeens iets in mijn hoofd van wat als ik mijn zus vermoord. Ik was heel bang van mezelf omdat ik nooit zo iets heb gedacht. Elke dag was het erger en erger. Ik kon op een gegeven moment mijn zus niet meer zien. Ik kon zelf geen messen zien omdat ik bang was dat ik mijn zus zou willen steken. Toen was ik gaan opzoeken en natuurlijk maakt dat alles erger. Op een gegeven moment was ik het beu om al die paniek aanvallen te krijgen en om me elke dag slecht te voelen dus probeerde ik het te vergeten en me bezig te houden. Het was weg toen er opeens een terugval kwam. Na 1 maand zijn die gedachtes weggegaan. En was ik voor twee weken super happy. Toen zei een vriendin van me dat ze bi was. Ik was blij voor haar en al, maar toen zei ze dat ze graag een meisje wou kussen en ze zei mij allerlei dingens dat er in eens uit het niets een angst kwam van wat als ik nou lesbienne ben of bi. Die gedachte zat me echt dwars en ik heb het nog altijd. Ik heb het nu denk ik al 2 maanden die gedachte en het maakt me gek. Ik heb natuurlijk dan terug opgezocht voor meer info en dat maakt het maar nog erger wat ik al eerder zei. Maar er 1 ding raar. Ik heb nooit op meisjes gevallen altijd op jongens. Ik heb altijd complimenten gegeven aan meisjes zonder bij gevoel. En nu elke keer als ik een meisje zie heb ik angst en krijg ik precies kriebels aan mijn geslacht. Dat is letterlijk bij elk meisjes zelf als het geen mooi meisje is of een dikke meisje of dat die niet aantrekkelijk is heb ik dat gevoel. Dus eerlijk ben ik zo onzeker. Wat raar is, want vroeger kon ik praten over het onderwerp lesbienne zonder bang te zijn en wetend dat ik het niet ben, maar nu kan ik letterlijk geen meisjes meer aanzien.

 106. menno oosterhoff

  Beste Lorena
  Op een kort berichtje kan ik geen officiele diagnose stellen, maar ik denk zeker, dat het H-OCD is. Dat je eerder dwanggedachten hebt gehad maakt dat nog waarschijnlijker dan het al is op basis van je verhaal. Bij H-OCD is het beste de gedachten niet serieus te nemen en er niet op in te gaan. Vaak heb je daar hulp bij nodig. Steun van lotgenoten kan ook helpen. Op http://www.ocdcafe.nl is er een groep voor mensen met deze vorm van OCD>

  1. menno oosterhoff

   Excuus, Ik bedoel Loulou ipv Lorena

 107. Piet

  Beste alle,
  Met veel belangstelling heb ik de blog en onderstaande reacties gelezen. Ook ik (man van 40 jaar, gelukkig met mijn vriendin en 2 kinderen) heb sinds kort de verwarrende en vooral angstaanjagende gedachte dat ik op mannen val. Het begon bij een bezoek aan een zwembad, waarbij plotseling een gedachte in mij op kwam “ik vind deze man knap, ik ben nu een homo”. Dit terwijl ik nooit verliefd ben geweest op een man, mij niet seksueel aangetrokken voel tot mannen etc. Sinds dit moment kan deze gedachte mij niet loslaten en ben ik meerdere uren per dag met het onderwerp bezig, ook voer ik de hieronder beschreven dwanghandelingen uit (zoals mannen en vrouwen op straat bekijken of het mij wat doet). Soms zie ik een man waarbij mijn hoofd en lichaam niet direct afwijzend op reageert, en dan denk ik in een split second “Zie je wel, je bent homo”. Daarna voel ik mij zeer angstig en schuldig (beide nare gevoelens), waarbij de gedachte dat ik homo ben nog verder versterkt wordt. Ik heb voor deze man dan geen seksuele gevoelens. Ik zie puur een mooie man (alsof het een mooie auto is).
  De gedachte dat ik homo zou zijn maakt mij angstig en laat mij niet meer los. Terwijl ik mij rationeel kan bedenken dat het maar een gedachte is, en de stem van mijn gedachte een slechte adviseur is. De gedachte dat dit (waarschijnlijk) H-OCD is stelt mij enigzins gerust, maar daarmee ben ik nog niet van mijn obsessieve dwanggedachtes en het nare (gevoel van angst en schuld) gevoel af.
  Ook merk ik dat mijn gedachtes sterker worden, en dat de gedachte in mij opkom dat als ik zo twijfel het wel waar moet zijn,
  Mijn concrete vraag aan Menno dan wel andere lezers van deze website. Wie heeft ervaringen met goede behandelaren voor HOCD klachten, en zijn er ervaringen ten aanzien van HOCD en RTMS?

  1. Menno Oosterhoff

   we hadden al contact per mail

  2. Sandra

   Ik herken dit zo… ik weet ook niet meer wat werkelijkheid is en wat niet. Daarnaast is het bij mij een combi geworden van rocd en Hocd. Ik heb er bijna 1 jaar last van, wel meer dan 10 uur per dag mee bezig. Voel me constant gespannen, zie overal mensen die gay zijn, vind mezelf er gay uitzien, onderzoek m’n verleden etc etc. Ik loop 1 jaar bij psycholoog

 108. Jeroen

  Goedemiddag, ik ben na burnout/scheiding/burnout/wederzijdse verliefdheid vrouwelijke collega die ik los moet laten (vlak voor vlucht nog gesproken) volledig ontheemd en met jetlag op vakantie gegaan (alleen) op Curacao bij een vriend die daar woont. Plotseling daar aangekomen (na ook nog tussen een vechtpartij in het vliegtuig gezeten te hebben) kreeg ik een raar gevoel bij die vriend die ik al 20 jaar ken en kon dit niet los laten. Toen ging ik ook ineens op het strand naar mannen kijken met die angst/checkgedachte. Na een paar dagen toch met een meid contact en sex en toen was het meer naar de achtergrond. Na een mislukte date een maand later waar ik niet veel bij voelde ondanks zoenen /voelen(er gebeurde weinig) toch weer heel erg in de twijfelmodus geslagen: elke man die een beetje knap is (was eerst bij alle mannen) roept angsten bij me op en ik durf ook moeilijk contact te leggen met andere meiden omdat ik bang ben dat ik weer niks zal voelen en dit mijn angst om homo te zijn bevestigd. Vanuit mijn burn-out is mijn libido ook sowieso laag en heb op dit moment niet dezelfde gevoelens bij het zien van een vrouw (overfixatie op het andere?) als hiervoor. Mijn therapeut zegt dat het met mijn behoefte aan verbinding (hechtingsproblematiek) te maken heeft en ga nu ook naar een haptonoom omdat meer bij mn gevoel te komen. Kan dit ook H-OCD zijn? Ik word er gek van en houdt me heenerg tegen in herstellen van burn-out. Nu 36 en nooit sexueel aangetrokken gevoeld tot mannen (kon mannen wel mooi vinden maar dat is niet raar) en heb ook geen fantasieën er over maar kan al van slag raken van een mannelijk karakter in een game.

  1. Menno Oosterhoff

   Ik mailde je hier ook alover. Komt op mij wel erg over als H-OCD. Dat wordt vaker als hechtingsproblematiek of identitietsproblematiek gezien, maar dat is lang niet altijd aan de orde