Smetvrees

Dwangmatig reinigen

Op deze pagina:
Op deze pagina
Bij smetvrees, ook wel wasdwang, heb je angst voor vuil, ziektekiemen, chemische middelen, straling, urine of andere uitscheidingsproducten van het menselijk lichaam. Soms voel je meer walging dan angst. Om deze angst of walging te verminderen voer je was- en schoonmaakrituelen uit en ga je dingen vermijden. Contact met anderen kan een probleem zijn. Je durft bijvoorbeeld geen hand te geven en geen bezoek thuis te ontvangen. Als dat wel gebeurd is moet je schoonmaken en ontsmetten. Aan smetvrees liggen uiteenlopende obsessies ten grondslag. De één is bang iemand anders te besmetten of te vergiftigen, de ander maakt de hele dag schoon uit angst zelf besmet te raken. Soms is er geen duidelijke angst voor besmetting, maar walg je van iets zonder reden of voel je je vies. Dan moet je schoonmaken, omkleden, anderszins reinigen zodat het weer in orde raakt of goed voelt.

Ervaringsverhalen

Morgen komen de kitters

Vandaag was het weer zover. Er moeten morgen kitters langskomen voor de douchebak. Natuurlijk weet ik niet hoe laat precies en ik moet die middag

Lees verhaal »
IMG - Herstel van poetsdwang
Herstel van poetsdwang

Ineke had een ernstige vorm van poetsdwang, die zij dankzij exposure- en responspreventietherapie best goed onder controle gekregen heeft.

Lees verhaal »

Deskundigenartikelen

Op het internet