Op deze pagina
Inhoudsopgave

Controle OCD

Bij controle OCD of controledwang ben je bang fouten te maken met grote gevolgen. Voorbeelden zijn het veroorzaken van brand en ontploffingen door het gebruik van gas en elektra, inbraak door het niet goed afsluiten van ramen en deuren, het veroorzaken van een ongeluk met de auto of financiële schade door het niet goed invullen van cheques of bijhouden van de administratie. Met dwanghandelingen probeer je de onzekerheid en angst te verminderen. Je moet de gevreesde gebeurtenissen voorkomen. Vaak vermijd je situaties. Je kookt bijvoorbeeld niet op gas, zet geen verwarming aan of rijdt geen auto.
Lees meer over Controle OCD

Nare voorstellingen OCD

Je hebt last van obsessieve gedachten over dingen die je beslist niet wilt doen, vaak met een seksuele, religieuze of agressieve inhoud. Deze gedachten noem je ook wel intrusies. Als dwanghandeling zoek je eindeloos op internet en ga je voortdurend na wat je hebt gedacht of gezegd. Je moet steeds bidden, neutraliserende gedachten denken of walging voelen.
Lees meer over Nare voorstellingen OCD

Smetvrees

Bij smetvrees, ook wel wasdwang, heb je angst voor vuil, ziektekiemen, chemische middelen, straling, urine of andere uitscheidingsproducten van het menselijk lichaam. Soms voel je meer walging dan angst. Om deze angst of walging te verminderen voer je was- en schoonmaakrituelen uit en ga je dingen vermijden. Contact met anderen kan een probleem zijn. Je durft bijvoorbeeld geen hand te geven en geen bezoek thuis te ontvangen. Als dat wel gebeurd is moet je schoonmaken en ontsmetten. Aan smetvrees liggen uiteenlopende obsessies ten grondslag. De één is bang iemand anders te besmetten of te vergiftigen, de ander maakt de hele dag schoon uit angst zelf besmet te raken. Soms is er geen duidelijke angst voor besmetting, maar walg je van iets zonder reden of voel je je vies. Dan moet je schoonmaken, omkleden, anderszins reinigen zodat het weer in orde raakt of goed voelt.
Lees meer over Smetvrees

Tel- symmetrie- en ordedwang

Bij tel-, symmetrie- en ordedwang staan niet de dwanggedachten, maar de dwanghandelingen voorop. De onrust is vaker onbestemd dan angstig van aard: het voelt gewoon niet goed (Not Just Right Feelings) of niet compleet (Feelings of Incompleteness). Daarom moet je dwangmatig dingen in orde, heel of volledig maken. De dwanghandelingen voelen meestal doelloos en zinloos. Not Just Right Feelings kun je ook ervaren als de OCD voor jou te maken heeft met je lichaam. Je lichaam zelf voelt niet in orde of je bent je steeds bewust van gewone processen in je lichaam waar je normaal gesproken niet bij stil staat, zoals slikken of ademen. Er kan van alles aan of in het lijf zijn dat niet goed voelt of waarvan je je overmatig bewust bent. Body Focussed Obsessions worden ook wel Sensomotorsiche OCD, Somatische Obsessies of Hyper Awareness genoemd.
Lees meer over Tel- symmetrie- en ordedwang

Verzamel OCD

Als je last hebt van verzamel OCD, ook wel hoarding, durf je geen spullen weg te gooien. Vaak ben je bang iets belangrijks weg te doen. Verzameldwang kan ook betekenen dat je alles wilt bewaren, omdat je er zelf wel waarde aan hecht. In een extreme situatie verzamel je zoveel spullen dat het hele huis vol gestapeld is met kranten, afval, spullen die op straat gevonden zijn, verpakkingsmateriaal, kleding, schoenen, gebruiksvoorwerpen of huisraad.
Lees meer over Verzamel OCD