Verbonden aan dit onderzoek

Hoofdonderzoeker: prof.dr. O.A. van den Heuvel, psychiater, Amsterdam UMC, locatie VUmc

Meedoen aan dit onderzoek?

Mensen die mee kunnen doen:
Mensen met OCS (tussen 18 en 65 jr) die eerder al cognitieve gedragstherapie hebben gehad en daarnaast niet opgeknapt zijn op medicatie (of een reden hebben geen medicatie te willen gebruiken) komen in aanmerking voor deelname.

TMS-induced plasticity improving cognitive control in OCD (TIPICCO)

Het doel van dit onderzoek is om een nieuwe behandeling voor OCS te testen. Hierbij krijgt u gedragstherapie gecombineerd met hersenstimulatie. Deze vorm van hersenstimulatie heet transcraniële magnetische stimulatie (TMS). We testen in dit onderzoek drie verschillende typen TMS-behandelingen om te zien wat de effecten zijn op de werking van de hersenen en welke behandeling het meest effectief is.
Behandeling:
De behandeling bestaat uit 16 sessies (combinatie met TMS gevolgd door gedragstherapie) in 8 weken tijd (2 sessies/week). Voor start van de behandeling, halverwege de behandeling, direct na behandeling en 3 maanden na afronding van behandeling worden metingen gedaan met MRI en EEG.

Andere onderzoeken

EMDR bij OCD?

Marleen Rijkeboer, klinisch psycholoog/psychotherapeut en hoogleraar aan de universiteit van Maastricht onderzoekt of EMDR zou kunnen helpen bij OCD. De achterliggende gedachte is dat er

arrIBA Studie

Obsessieve-compulsieve stoornis (OCS), ofwel dwangklachten, hebben een grote negatieve invloed op het leven van patiënten en hun naasten. Op dit moment is Cognitieve Gedragstherapie
Status van dit onderzoek: .