• Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws
  • Bericht reacties:0 Reacties

19 september 2018

De Angst, Dwang en Fobie stichting organiseert 22 september in Driebergen het jubileumcongres ‘Open over Angst en Dwang’. Het is de start van een meerjarencampagne om het taboe rond angst en dwang te doorbreken.
Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) zal het congres openen. Ook zijn auteur Daan Heerma van Voss en acteur en cabaretier Pepijn Schoneveld op het congres aanwezig. Pepijn is mede-dagvoorzitter en worstelt al lang met angsten. Daan verzamelt verhalen voor een nieuw project. Allen vinden het belangrijk dat er meer openheid komt rond angststoornissen.

Taboe

Angstklachten beginnen vaak al op vroege leeftijd. Door het grote taboe op psychische klachten als angst en dwang duurt het lang voor mensen hulp zoeken. Met als gevolg dat de problemen verergeren. Een vijfde van alle Nederlanders krijgt in zijn leven te maken met een angststoornis. De gevolgen zijn vaak groot: school- en werkuitval, relationele problemen en eenzaamheid.

Hoe eerder mensen hulp krijgen, hoe beter

Paul Blokhuis, staatssecretaris Volksgezondheid, Welzijn en Sport zal het congres openen: “Ik vind het heel belangrijk dat mensen met psychische klachten zo goed en zo snel mogelijk worden geholpen. De wachttijden zijn soms nog te lang. Dat moet veranderen. Ook vind ik het belangrijk dat we psychische problemen uit de taboesfeer halen. Het gesprek aangaan over angststoornissen kan moeilijk zijn, maar praten is juist goed. Bovendien maakt het de stap om passende hulp te zoeken kleiner. En hoe eerder mensen hulp krijgen, hoe beter. Tegelijkertijd zet ik mij in om die hulp te optimaliseren. Zodat iedereen voluit mee kan doen aan de samenleving”

Open over angst en dwang

Ook schrijver Daan Heerma van Voss is aanwezig op het congres. Hij verzamelt op dit moment verhalen van angstige mensen voor een nieuw project. “Een verhaal dat nodig verteld moet worden”, aldus de auteur, die al zijn hele volwassen leven over dit thema nadenkt.
Pepijn Schoneveld is, samen met zijn behandelaar Prof. Ton van Balkom, dagvoorzitter en vertelt open over zijn angstproblemen. Pepijn maakte furore in series als Feuten en Dokter Deen en tourt op dit moment met zijn cabaretshow Stante Pede. Hij kampt al sinds zijn vroegste jeugd met angstklachten, waar hij met veel hulp hard aan werkt.

Op het congres ‘Open Over Angst en Dwang’ presenteren de beste onderzoekers en behandelaars in het veld de nieuwste inzichten op het gebied van behandeling, medicatie en zelfhulp.

Laat een reactie achter