• Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws
  • Bericht reacties:0 Reacties

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is de aangewezen behandeling voor personen met dwangstoornissen. Bij CGT leert de patiënt om zijn dwanggedachten en -handelingen te beheersen en te ontdekken dat er niets fout gaat als hij of zij ze niet uitvoert. Onderzoek naar de eigen gedachten over het dwangonderwerp en psycho-educatie (voorlichting over de aandoening en de behandeling) zijn ook onderdeel van de behandeling.

Helaas is CGT niet altijd beschikbaar. Daarom hebben onderzoekers gekeken naar een alternatief: online CGT (iCGT). Volgens het onderzoek van Lundström et al. kan begeleide iCGT een kosteneffectief alternatief zijn voor klinische CGT voor volwassenen met een obsessief-compulsieve stoornis (OCS). Onbegeleide internet-CGT is waarschijnlijk minder doeltreffend, maar kan een optie zijn als begeleiding niet mogelijk is.

Wat is iCGT?

iCGT werkt op dezelfde manier als traditionele CGT, met het doel om de gedachten van de patiënt over het dwangonderwerp te veranderen. Bij begeleide iCGT volgen patiënten een reeks van 10 modules die door de therapeut vrijgegeven worden na het afronden van huiswerk en oefeningen. De therapeut ondersteunt de patiënt via chat of e-mail. Bij onbegeleide iCGT werken patiënten zelfstandig de modules af, zonder ondersteuning van een therapeut.

Link naar de publicatie

Laat een reactie achter