• Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Nieuws
 • Bericht reacties:0 Reacties

8 mei 2019

Obsessieve-compulsieve stoornis (OCS), ofwel dwangklachten, hebben een grote negatieve invloed op het leven van patiënten en hun naasten. Voor de arrIBA-studie worden deelnemers gezocht. Het doel van dit onderzoek is om de effectiviteit van de Inference Based Approach (IBA) te vergelijken met die van Cognitieve Gedragstherapie (CGT). Daarnaast kijken we bij een gedeelte van de deelnemers met behulp van hersenscans naar de invloed van behandeling op de hersenen. U kunt kiezen of u mee wilt doen aan dit extra hersenscan-onderzoek.

Op dit moment is CGT de standaardbehandeling. Het effect van CGT is aangetoond in veel eerder onderzoek. Echter, niet iedereen die CGT afmaakt profiteert er (voldoende) van. Ook zijn er mensen die CGT niet aandurven, omdat ze daarvoor situaties moeten aangaan die angst bij ze oproepen (‘exposure’).

Het zou kunnen dat deze mensen wel profiteren van IBA, een behandeling zonder exposure. Het effect van IBA is ook aangetoond in eerder onderzoek. Pas als we kunnen aantonen dat IBA even effectief is als CGT, dan kunnen we Nederlandse patiënten deze alternatieve behandeling bieden. We hopen dat daardoor meer mensen met dwangklachten in Nederland zullen herstellen van hun aandoening.

Het onderzoek naar nieuwe behandelmethode bij dwangstoornis

Wie kunnen er meedoen aan dit onderzoek?

We zijn op zoek naar 203 personen vanaf 18 jaar, die behandeling willen voor OCS. U beheerst de Nederlandse taal.

Hoe ziet het onderzoek eruit?

 • Behandeling
  De helft van de deelnemers krijgt behandeling met IBA, de andere helft met CGT. Dit wordt bepaald door middel van loting. Beide behandelingen bestaan uit 20 sessies van 45 minuten.
 • MetingenEr zijn 4 verschillende meetmomenten: direct voor en na behandeling en 6 en 12 maanden na behandeling. Daarnaast vult u iedere week thuis 2 vragenlijsten in.
  Als u ook mee wilt doen aan het extra hersenscan-onderzoek, komen daar nog twee meetmomenten bij.
  We maken gebruik van 4 typen metingen:
  – interviews
  – vragenlijsten
  – computertaken
  – eventueel: MRI scans van de hersenen

Waarom meedoen aan dit onderzoek?

Door deelname aan dit onderzoek levert u een bijdrage aan onze kennis over OCS. Daarmee hopen we betere behandelmogelijkheden te creëren voor patiënten met dwangklachten.

Vergoeding

De behandeling kost u niets. U wordt niet betaald voor het meedoen aan de behandeling. Reiskosten voor de behandelsessies zijn voor uw eigen rekening.

De reiskosten die u maakt om extra naar de instelling te komen voor de onderzoeksmetingen en (eventueel) hersenscans worden vergoed. Als u besluit ook mee te doen aan het MRI onderzoek, ontvangt u een vergoeding van  €25,- per scan-sessie (naast de reiskostenvergoeding).

Het onderzoek vindt plaats bij:

 • GGz Centraal, Marina de Wolfcentrum in Ermelo
 • GGZ InGeest in Amsterdam
 • PsyQ Amsterdam
 • PsyQ Groningen
 • GGZ Drenthe (locatie Assen & Hoogeveen)
 • ProPersona Nijmegen
 • Mondriaan Maastricht (locatie Maastricht & Heerlen)

Het extra hersenscan onderzoek vindt plaats in VU medisch centrum te Amsterdam.

Heeft u interesse?

Als u zich wilt aanmelden voor dit onderzoek,  kunt u contact opnemen via de contactpagina van de website van het onderzoek of e-mail: arrIBA@ggzcentraal.nl.

Meer informatie over de studie en de betrokken onderzoekers kunt u vinden op de website van de arrIBA-studie.

Dit onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van ZonMw en door GGz Centraal.

Geef een antwoord