• Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws
  • Bericht reacties:0 Reacties

Enige tijd geleden verscheen op Youtube een korte documentaire over fysiotherapeut Wesley Lenders die al sinds zijn 10e kampt met een dwangstoornis. Hoe ziet het leven met een dwangstoornis eruit na meerdere malen therapie? Valt dwang wel te genezen? Psychiater Menno Oosterhoff heeft zelf ook een dwangstoornis en vertelt zijn visie.

Wesley vertelt over hoe de dwanghandelingen bij hem begonnen. Hij vertelt wat hij deed om de onrust die hij voelde weg te halen, bijvoorbeeld handen wassen, schoonmaken, alles recht op zijn plaats zetten, controleren, dingen in de juiste volgorde doen. Langzaamaan kreeg Wesley het gevoel dat er iets anders aan hem was dan bij anderen. Op zijn 20ste kwam hij erachter dat het om een dwangstoornis ging. Hij zocht toen niet meteen hulp, omdat hij zich schaamde, maar uiteindelijk verstoorde de dwang zijn leven zodanig dat hij in therapie is gegaan.

In de film vertelt Wesley hoe hij door de therapie weer op de been kwam, met extra steun zijn opleiding kon doen en hoe hij nu als fysiotherapeut kan werken.

Het verhaal van Wesley wordt afgewisseld door opnames van Menno Oosterhoff. Hij is psychiater en heeft ook een dwangstoornis. Hij legt uit wat een dwangstoornis is, wat het in kan houden en dat het van belang is om hulp te zoeken als je hier last van hebt. Hij besluit met te zeggen dat therapie misschien wel niet alle dwang kan weghalen, maar zeker in die mate dat je weer een goed leven kunt leiden.

(BE)DWANG is een documentaire van Celesta van den Bor en Jessica van Loon

Bekijk de film (BE)DWANG

Geef een antwoord