Op deze pagina
Inhoudsopgave

Andere mensen met OCD begrijpen als geen ander hoe je je voelt als je last hebt van dwanggedachten en dwanghandelingen. Ontmoeten en delen van ervaringen zorgt voor meer inzicht en minder schaamte. Je merkt dat je niet de enige bent met deze aandoening.

ADF Stichting

De Angst Dwang en Fobiestichting is dé patiëntenvereniging voor mensen met angst en dwang. ADF organiseert lotgenotencontact door heel Nederland. De stichting werkt samen met behandelaren, kenniscentra, andere patiënten- en familieorganisaties, regionale cliëntenorganisaties en MIND. De ADF Stichting is voor vragen bereikbaar via hun telefonische hulpdienst. De speciaal hiervoor opgeleide vrijwilligers bieden een luisterend oor, geven vrijblijvend advies over de juiste behandeling in jouw buurt en vertellen graag meer over de verschillende mogelijkheden van lotgenotencontact. ADF heeft een YouTube Chatroom Sociale Angst en een Facebookgroep. Je kunt ook langskomen voor een persoonlijk gesprek. Kijk hier voor meer informatie over hoe de ADF Stichting jou kan helpen.

OCDcafé

OCDcafé organiseert ontmoetingen voor mensen met OCD, online en offline. Op ocdcafe.nl kun je zien wanneer de meetings plaatsvinden.

Vlaamse Vereniging Angst en Dwang

VVAD is een Vlaamse zelfhulpgroep voor mensen met OCD en hun vrienden en familieleden. Op de website kun je ervaringsverhalen lezen en in contac komen met de schrijver ervan. VVAD organiseert meetings en voordrachten.

Facebookgroepen, ook voor naasten

Er zijn verschillende een Facebookgroepen voor patiënten met en familieleden en naasten van iemand met OCD. Je kunt bijvoorbeeld lid worden van de ADF Facebookgroep of de Facebookgroep voor naasten van de Stichting Dwangstoornis.

“Als ouder van een kind met OCD heb je veel vragen, behoefte aan steun, erkenning en contact met andere ouders en/of naasten. Daarom is het zo fijn dat er informatie is, ervaringen van anderen, adviezen van deskundigen en mogelijkheden voor lotgenotencontact, bijvoorbeeld via de ADF Stichting of de OCD Facebookgroep. Dit ondersteunt in de toch al zo moeilijke zoektocht naar de juiste behandeling en geeft handvatten hoe om te gaan met OCD in huis.” 

Wil & George, ouders van een kind met een dwangstoornisop OCD