OCDnet.nl https://www.ocdnet.nl Voor iedereen die te maken heeft met dwang Mon, 09 Nov 2020 09:31:28 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.5.3 https://www.ocdnet.nl/wp-content/uploads/2020/03/cropped-favicon-32x32.png OCDnet.nl https://www.ocdnet.nl 32 32 De regie terug https://www.ocdnet.nl/nieuws/de-regie-terug/ https://www.ocdnet.nl/nieuws/de-regie-terug/#respond Mon, 09 Nov 2020 09:09:19 +0000 https://www.ocdnet.nl/?p=25161 Youri Moggré maakte deze film over hoe hij zijn eigen leven weer in de hand probeerde te krijgen en hoe het lukte! Hij schrijft hierover:

“De oplossing voor OCD is voor iedereen anders, maar tóch deel ik mijn ervaringen. In de media is veel interesse voor OCD, maar altijd voor de ernst, de last, wat er niet lukt, en nooit voor wat er wél lukt. Hoe is iemand die veel vooruit is gegaan dan vooruit gegaan? Helaas is er geen universele manier om OCD aan te pakken, en ieder heeft zijn tijd nodig. Of zijn er wel degelijk technieken die je universeel kunt trekken?”

Bekijk de film op: https://www.youtube.com/watch?v=IJYOdfHwAN0&feature=youtu.be

]]>
https://www.ocdnet.nl/nieuws/de-regie-terug/feed/ 0
Podcast over OCD https://www.ocdnet.nl/nieuws/podcast-over-ocd/ https://www.ocdnet.nl/nieuws/podcast-over-ocd/#respond Thu, 05 Nov 2020 08:54:54 +0000 https://www.ocdnet.nl/?p=25151 De VGCt,  Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve therapieën, maakt een serie podcasts over psychische aandoeningen en de behandeling hiervan. Onlangs verscheen de zesde aflevering van de VGCt-podcast waarin Henny Visser, psycholoog en onderzoeker bij GGZ Centraal, uitleg geeft over dwangstoornissen, ook wel OCD (Obsessive Compulsive Disorder) genoemd.

Verschillende uitingsvormen van OCD

We kennen OCD vooral van voorbeelden als het dwangmatig handen wassen en het gas controleren. Maar OCD kent veel meer vormen, en juist daarom duurt het vaak onnodig lang voordat een diagnose wordt gesteld. Henny Visser, psycholoog en onderzoeker bij GGZ Centraal vertelt in de podcast over de verschillende uitingsvormen van OCD.  Hoe past angst om homoseksueel te zijn in het OCD-plaatje? Hoe pak je dwangmatige gedachten aan in CGt? Wat doe je als cliënten te angstig zijn voor exposure? Ook de behandelvorm Inference Based Approach (IBA) komt aan bod.

Bonustrack

Wil je weten hoe Henny Visser denkt over OCD in tijden van COVID-19? Luister dan ook de bonustrack!

Naar de podcasts

]]>
https://www.ocdnet.nl/nieuws/podcast-over-ocd/feed/ 0
Conferentie NedKAD / OCDnet: Transdiagnostisch behandelen / De dwangstoornis uitgelicht https://www.ocdnet.nl/nieuws/conferentie-nedkad-ocdnet-transdiagnostisch-behandelen-de-dwangstoornis-uitgelicht/ https://www.ocdnet.nl/nieuws/conferentie-nedkad-ocdnet-transdiagnostisch-behandelen-de-dwangstoornis-uitgelicht/#respond Tue, 08 Sep 2020 08:18:46 +0000 https://www.ocdnet.nl/?p=25109 9 oktober: Speciale dag over dwangstoornissen!

Het Nederlands Kenniscentrum Angst Dwang Trauma en Depressie organiseert op 9 oktober a.s. een speciale dag voor patiënten, hun naasten en professionals.

Op deze hybride conferentie Transdiagnostisch behandelen / De dwangstoornis uitgelicht gaat een groot deel van het programma over dwangstoornissen. Odile van de Heuvel, hoogleraar aan de VU, houdt een lezing over wat er in de hersenen gebeurt bij mensen met angst- en dwangstoornissen. Menno Oosterhoff geeft een workshop over alle manieren waarop dwang zich kan presenteren. Ook zijn er workshops over behandeling van dwangstoornissen, voor kinderen en volwassenen. Ook de Angst Dwang en Fobie stichting verzorgt een interessante workshop, namelijk over hun diverse aanbod voor lotgenotencontact. De dag wordt feestelijk geopend met de officiële lancering van OCDnet.

Transdiagnostisch behandelen

Daarnaast staat een aantal lezingen en workshops in het licht van transdiagnostisch behandelen. Het gaat over klachten die vaak bij de verschillende psychische aandoeningen voorkomen. Denk hierbij aan slaapstoornissen en psychotrauma.

Hybride event: live én online

De conferentie vindt plaats bij HonigEvents te Nijmegen. In verband met de coronamaatregelen is er beperkt plaats om de conferentie live bij te wonen.
We bieden daarom aan om het programma online bij te wonen. Als u zich aanmeldt wordt gevraagd of u live of online deel wil nemen.

Meer informatie en aanmelden

]]>
https://www.ocdnet.nl/nieuws/conferentie-nedkad-ocdnet-transdiagnostisch-behandelen-de-dwangstoornis-uitgelicht/feed/ 0
Enquête voor groot onderzoek naar OCD en TMS https://www.ocdnet.nl/nieuws/enquete-voor-groot-onderzoek-naar-ocd-en-tms/ https://www.ocdnet.nl/nieuws/enquete-voor-groot-onderzoek-naar-ocd-en-tms/#respond Mon, 17 Aug 2020 08:55:54 +0000 https://www.ocdnet.nl/?p=25098 Medewerking gevraagd voor enquête OCD en TMS

Momenteel wordt een groot onderzoek in Nederland voorbereid naar transcraniële magnetische stimulatie (TMS) bij OCD. De onderzoekers willen meten of TMS de effecten van exposure-behandeling versterkt. Voorafgaand vragen zij u onderstaande korte enquête in te vullen.

Exposure en TMS

Exposure betekent letterlijk “blootstellen”. Bij exposurebehandeling wordt u blootgesteld aan de angstopwekkende gedachte en/of handeling, waarbij ook dwanghandelingen worden afgebouwd (ook wel responspreventie genoemd). Dit leidt tot gewenning en afname van de angst.
Transcraniële magnetische hersenstimulatie, ofwel TMS, is een techniek die wordt gebruikt om de hersenen te stimuleren. Bij deze methode wordt gebruikgemaakt van een sterk, pulserend magnetisch veld dat opgewekt wordt door een magneetspoel (zie afbeelding). Hierdoor kunnen bepaalde gebieden in de hersenen gestimuleerd worden van buitenaf terwijl u rustig op een stoel zit. TMS wordt al toegepast als behandeling van onder andere depressie.

Bij de behandeling van mensen met een obsessieve-compulsieve stoornis (OCD) zijn er aanwijzingen dat TMS het effect van de exposurebehandeling kan versterken. Voorafgaand aan elke exposure-behandelsessie, wordt TMS dan toegepast. TMS heeft weinig bijwerkingen en is daarom ook goed te combineren met andere behandelingen. In Nederland wordt TMS-behandeling voor OCD nog niet vergoed door de zorgverzekeraar. De verwachting is dat dat in de toekomst wel zal gebeuren, maar daar is nog meer onderzoek voor nodig.

De enquête

De onderzoekers zijn er benieuwd naar wat mensen met OCD denken over de verschillende behandelopties die we nu hebben. Zij zoeken mensen met een obsessieve-compulsieve stoornis onderstaande korte vragenlijst in te vullen:

https://nl.surveymonkey.com/r/KW5JZ82

Het onderzoek

Het onderzoek zal uitgevoerd worden door een aantal universitaire medische centra en ggz-instellingen onder leiding van Amsterdam UMC, locatie VU (prof. dr. Odile van den Heuvel en prof. dr. Ysbrand van der Werff). Mede-uitvoerders zijn: GGz InGeest, Radboudumc, Pro Persona en Maastricht UMC.

]]>
https://www.ocdnet.nl/nieuws/enquete-voor-groot-onderzoek-naar-ocd-en-tms/feed/ 0
Praten over OCD: OCDcafé.nl is online https://www.ocdnet.nl/nieuws/praten-over-ocd-ocdcafe-nl-is-online/ https://www.ocdnet.nl/nieuws/praten-over-ocd-ocdcafe-nl-is-online/#comments Wed, 17 Jun 2020 11:18:36 +0000 https://www.ocdnet.nl/?p=25072
OCDcafé.nl is online! OCDcafé start officieel op 25 juni. De eerste stap naar een OCD community voor mensen met OCD en hun naasten is gezet. Via OCDcafé.nl kunnen mensen met OCD en hun naasten ervaringen delen. Met anderen praten over OCD zorgt voor steun, erkenning en begrip.

OCDcafé’s en appgroepen
Je kunt je via de website aanmelden voor de OCDcafés. Vanwege het coronavirus zijn er momenteel alleen digitale bijeenkomsten. Zodra het landelijk beleid het toelaat, worden ook live ontmoetingen opgezet. Er zijn aparte bijeenkomsten voor mensen met dwangstoornissen, voor hun partners en voor ouders met kinderen met een dwangstoornis.
Ook zijn er appgroepen waarvoor je je kunt aanmelden.

Bij iedere ontmoeting en in iedere appgroep is ten minste één vrijwillige moderator aanwezig van de organisatie. Ontmoetingen gefaciliteerd door OCDcafé zijn laagdrempelig en na eenmalige aanmelding via de website vrij toegankelijk. De enige voorwaarde is dat je onder de doelgroep valt.

OCDcafé is gratis
De activiteiten van OCDcafé zijn vrij toegankelijk en gratis. De ontmoetingen worden gehost door enthousiaste vrijwilligers die het onderwerp uit eigen ervaring kennen. Zij zetten zich vrijwillig in voor waardevol lotgenotencontact. OCDcafé is tot stand gekomen met steun van Stichting Dwangstoornis en Social Run. Het is een initiatief van Menno Oosterhoff en Hanny Damwichers.

>>Naar OCDcafé.nl

]]>
https://www.ocdnet.nl/nieuws/praten-over-ocd-ocdcafe-nl-is-online/feed/ 2
We zijn online! https://www.ocdnet.nl/nieuws/we-zijn-online/ https://www.ocdnet.nl/nieuws/we-zijn-online/#respond Wed, 10 Jun 2020 10:25:25 +0000 https://www.ocdnet.nl/?p=25046 Het is zover. Vandaag is deze website online gezet. Dat is een feestje waard!

OCDnet.nl bevat informatie over dwangstoornissen ofwel OCD (Obsessive Compulsive Disorder). Deze informatie is bedoeld voor professionals, mensen met OCD en hun naastbetrokkenen.

Waarom deze website?

Met de website OCDnet.nl wordt een platform gecreëerd dat contact vergemakkelijkt tussen de verschillende doelgroepen die te maken hebben met dwangstoornissen. Mensen die last hebben van dwangklachten vragen vaak laat om hulp en dwangproblematiek wordt lang niet altijd als zodanig herkend. Hoewel er werkzame behandelingen bestaan, duurt het in veel gevallen jaren voordat iemand deze krijgt. Hoe langer iemand niet behandeld wordt, hoe kleiner de kans dat de dwangklachten verdwijnen. Dat maakt het bevorderen van herkenning en behandeling extra belangrijk.

Kennisuitwisseling

De website bevordert uitwisseling van wetenschappelijke gegevens over OCD tussen onderzoekers en mensen met OCD. Geïnteresseerden kunnen zich via de website aanmelden voor deelname aan wetenschappelijk onderzoek. Ook is het mogelijk via het E-spreekuur een vraag te stellen aan een deskundige.

Patiëntendag ter gelegenheid van start OCDnet.nl

Ter gelegenheid van de lancering van de website wordt op vrijdag 9 oktober 2020 een publieksdag georganiseerd in combinatie met de NedKAD-conferentie. Hierover verschijnt binnenkort informatie op OCDnet.nl.

Meer weten over OCDnet?

Voor meer informatie over OCDnet kun je terecht bij het bureau van het Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie (NedKAD; nedkad.nl ) via mail: info@nedkad.nl.

OCDnet.nl kwam tot stand met steun van ZonMw en NedKAD.
]]>
https://www.ocdnet.nl/nieuws/we-zijn-online/feed/ 0
Intensieve kortdurende behandeling voor jongeren met een hardnekkige obsessieve-compulsieve stoornis https://www.ocdnet.nl/nieuws/intensieve-kortdurende-behandeling-voor-jongeren-met-een-hardnekkige-obsessieve-compulsieve-stoornis/ https://www.ocdnet.nl/nieuws/intensieve-kortdurende-behandeling-voor-jongeren-met-een-hardnekkige-obsessieve-compulsieve-stoornis/#respond Wed, 22 Jan 2020 10:25:00 +0000 https://www.ocdnet.nl/?p=24949

22 januari 2020 

In het decembernummer (2019)  van Tijdschrift voor Psychiatrie verscheen een artikel: Intensieve kortdurende behandeling voor jongeren met een hardnekkige obsessieve-compulsieve stoornis: drie gevalsbeschrijvingen,  door S.M. Eenink, M. Kampman, L. Hendriks, G.J. Hendriks.

Lees hier de samenvatting

Circa 40% van de jongeren met een obsessieve-compulsieve stoornis (ocs) herstelt onvoldoende na een reguliere behandeling met cognitieve gedragstherapie en loopt het risico op chroniciteit van de problematiek en ontwikkelingsstagnatie. Er is nauwelijks onderzoek gedaan naar effectieve vervolgstappen in de behandeling van deze jongeren met een hardnekkige ocs.

De auteurs behandelden drie jongeren met een hardnekkige ocs met een achtdaagse intensieve, begeleide exposure en responspreventie (ERP) waarbij gezinsleden worden betrokken. Twee van de drie patiënten lieten een verbetering zien op ocs-klachten en van één van deze twee patiënten kwamen de klachten volledig in remissie.

Deze uitkomsten zijn veelbelovend en deze gevalsbeschrijvingen tonen aan dat een kortdurende ERP-behandeling die intensiever van aard is en begeleide erp omvat een mogelijke tweede stap in de behandeling kan zijn.

Het gehele artikel kunt u lezen op de website van het Tijdschrift voor Psychiatrie

]]>
https://www.ocdnet.nl/nieuws/intensieve-kortdurende-behandeling-voor-jongeren-met-een-hardnekkige-obsessieve-compulsieve-stoornis/feed/ 0
Derde aflevering documentaireserie ‘Een beetje OCD’ https://www.ocdnet.nl/nieuws/derde-aflevering-documentaireserie-een-beetje-ocd/ https://www.ocdnet.nl/nieuws/derde-aflevering-documentaireserie-een-beetje-ocd/#respond Mon, 09 Dec 2019 10:28:00 +0000 https://www.ocdnet.nl/?p=24951

9 december 2019

“Op mijn twaalfde merkte ik dat ik heel obsessieve gedachten kreeg. 10x naar het raam, anders ga je dood. Ik voelde wel aan dat het niet gewoon was, maar gaf er toch gehoor aan,” vertelt Anja openhartig in documentaireserie ‘Een beetje OCD.’

Deze serie is gemaakt door filmmaker en ervaringsdeskundige Rosemarie Hugill. Zij heeft zelf een lang gevecht met dwang achter de rug en hoopt met de documentaires het stigma rondom OCD te doorbreken. ‘Er is niet genoeg bekend over OCD in de maatschappij. Vaak zeggen mensen als grap “Ik heb ook een beetje OCD”, maar eigenlijk weten ze niet waar ze het over hebben. OCD is voor degene die het echt hebben zeker geen grap.’

Geen grap

Hugill wilde de verhalen van deze mensen vertellen. “Want: hoe opener we zijn over psychische aandoeningen, hoe meer begrip er zal groeien.” Ze hoopt dat de mensen die deze documentaires zien tenminste nooit meer voor de grap zullen zeggen dat zij ook een beetje OCD hebben.

Afleveringen

De eerste drie, indrukwekkende afleveringen zijn nu af en vertellen de verhalen van Joyce, Marcelline en Anja. In totaal zullen er sowieso vier afleveringen verschijnen. “Maar het lijkt mij heel erg leuk om hierin door te zetten en er meer te maken,” vertelt Hugill enthousiast. “Dus mochten er lezers/kijkers zijn die hun verhaal willen delen in een documentaire, dan kunnen ze contact met me opnemen via de website.” De afleveringen kun je bekijken via Hugills Vimeo-kanaal.

Positieve reacties

De reeds bestaande afleveringen vielen in goede aarde. “Wauw! Super van Joyce om dit te delen,” vindt een van de kijkers. GGZ Connect, de community voor de geestelijke gezondheidszorg schrijft: “Ik vind deze eerste documentaire oprecht, integer en informatief. En een absoluut pluspunt dat het verhaalt van de worstelingen van een jong meisje!”

]]>
https://www.ocdnet.nl/nieuws/derde-aflevering-documentaireserie-een-beetje-ocd/feed/ 0
Korte zeer intensieve behandelprogramma’s voor dwangstoornissen https://www.ocdnet.nl/nieuws/korte-zeer-intensieve-behandelprogrammas-voor-dwangstoornissen/ https://www.ocdnet.nl/nieuws/korte-zeer-intensieve-behandelprogrammas-voor-dwangstoornissen/#respond Wed, 20 Nov 2019 10:31:00 +0000 https://www.ocdnet.nl/?p=24954

20 november 2019

Exposure in vivo met responspreventie is de eerste voorkeur voor behandeling van dwangstoornissen volgens de multidisciplinaire richtlijn angststoornissen. Deze behandeling leidt gemiddeld tot een groot effect van = 2.00. De behandeling duurt gemiddeld 20 sessies, wat vrij veel is. Op diverse plaatsen in Europa wordt sinds kort gewerkt met korte zeer intensieve behandelprogramma’s voor de behandeling van dwangstoornissen.

Noors kort behandelprogramma

Een artikel van dat deze zomer op de website van de VGCt verscheen, geeft een update over de wetenschappelijke evidentie voor een Noorse korte behandeling. Het gaat om de zogenoemde ‘Bergen 4-day treatment methode’.   Daarnaast lees je in het artikel in hoeverre deze intensieve behandelvorm onder andere bij ProPersona, GGZ inGeest en bij de Bascule in Nederland wordt aangeboden.

Naar het artikel

]]>
https://www.ocdnet.nl/nieuws/korte-zeer-intensieve-behandelprogrammas-voor-dwangstoornissen/feed/ 0
NedKAD publiceert Factsheet over gebruik van antidepressiva bij angst- en dwangstoornissen https://www.ocdnet.nl/nieuws/nedkad-publiceert-factsheet-over-gebruik-van-antidepressiva-bij-angst-en-dwangstoornissen/ https://www.ocdnet.nl/nieuws/nedkad-publiceert-factsheet-over-gebruik-van-antidepressiva-bij-angst-en-dwangstoornissen/#respond Wed, 11 Sep 2019 09:34:00 +0000 https://www.ocdnet.nl/?p=24958

11 september 2019

Onlangs heeft een werkgroep van NedKAD een factsheet afgerond over het gebruik van antidepressiva bij angst- en dwangstoornissen. Deze factsheet is door NedKAD opgesteld om professionals, verwijzers en cliënten een handzame wegwijzer te bieden bij het voorschrijven en gebruik van deze medicatie.

In navolging van de factsheet over het gebruik van antidepressiva bij depressie heeft het Nederlands Kenniscentrum Angst en Depressie een factsheet opgesteld over het gebruik van antidepressiva bij angst- en dwangstoornissen. De auteurs zijn de psychiaters Ton van Balkom, Gert-Jan Hendriks, Koen Schruers en Irene van Vliet.
De factsheet gaat over  de effectiviteit van antidepressiva bij angst- en dwangstoornissen, de bijwerkingen, wanneer men overweegt te starten met een antidepressivum bij een angst- of dwangstoornis en of om juist te stoppen. Wanneer de patiënt onvoldoende reageert op een antidepressivum of te veel bijwerkingen ervaart, kan geswitcht worden naar een ander middel. Er wordt beschreven hoe men dit het beste kan doen. Ook wordt dieper ingegaan op het gebruik van antidepressiva tijdens de zwangerschap. Tot slot worden enkele kritische kanttekeningen geplaatst bij de kennis over antidepressiva.

Download de Factsheet Gebruik antidepressiva bij angst- en dwangstoornissen

]]>
https://www.ocdnet.nl/nieuws/nedkad-publiceert-factsheet-over-gebruik-van-antidepressiva-bij-angst-en-dwangstoornissen/feed/ 0