Met vallen en opstaan

Nee! Waarom is de OCD niet weg? Ik heb toch zeer intensieve therapie gevolgd? Dan MOET ik er toch vanaf zijn? Zie je wel, mijn gedachtes zijn geen dwang maar echt waar! Ik ben wél een gefrustreerde homo, te bang om uit de kast te komen, wél een psychopathische seriemoordenaar, die alleen maar uit angst zijn verschrikkelijke verlangens niet uitvoert. Ik ben een man die zijn vriendin en zichzelf belazerd. Een belachelijk figuur, het leven niet waard. Een mislukkeling.

Het duiveltje van mijn geest 2.0

Dit waren de afgelopen dagen gedachten waarmee het dwangduiveltje in mijn hoofd me bestookte. Het duiveltje weet heel goed hoe hij mij angstig maakt. Het is perfect in staat om mijn dag te vergallen. Ik ben er vaak niet tegen opgewassen. Als ik niet lekker in mijn vel zit, neemt hij de regie over. Ik wéét wel dat ik me er niks van aan zou moeten trekken, maar ik haat die gedachten en probeer ze weg te drukken. Maar hoe harder ik dat probeer, hoe sterker ze worden.

Van mijn therapeuten heb ik geleerd dat ik mijn dwanggedachten moet opschrijven en hardop voorlezen. “Maar”, roept het duiveltje, “dat heeft geen zin want het zijn helemaal geen dwanggedachten. Deze keer zijn ze echt. Alle therapie voor OCD is onzin geweest. Het zijn geen dwanggedachten, het zijn verlangens!”

Na deze twee volle dagen ben ik er niet langer tegen opgewassen en geef ik me over. Niet dat ik de gedachten ga uitvoeren, maar wel dat ik denk aan zelfmoord. Alleen op die manier kan ik mijn angst de gedachten te zullen uitvoeren stoppen. Geen angst meer om mijn vriendin te belazeren, geen angst meer om andere mensen te vermoorden en geen angst meer om in de goot of in de cel te belanden.

Wanhoop

Met de moed der wanhoop plaats ik een noodoproep op de Facebookpagina Dwang van OCD’ers. Ik geef aan dat ik denk een terugval te hebben en dat ik geen idee heb hoe ik er nu mee om moet gaan. Dat ik weer het sterke gevoel heb, de overtuiging bijna, dat de gedachten deze keer realiteit zijn. Ik hoop op een reactie die mijn zorgen ontkracht, maar ben bang dat ze juist bevestigd zullen worden.

Binnen enkele minuten krijg ik toch het begrip waarop ik hoopte. Het geeft mij even rust, maar 10 minuten later ben ik alsnog aan het googelen op mijn gedachtes. Natuurlijk vind ik juist allemaal dingen die mijn obsessionele angst aanwakkeren. Een man die op zijn 40e pas uit de kast kwam. Een man die door frustratie zijn hele gezin heeft uitgemoord.

Het maakt me wanhopig. Ik zie mezelf al mijn polsen doorsnijden, maar dat wil ik net zo min als al die dwanggedachtes. Gelukkig zijn er nog meer reacties op mijn noodoproep die me een beetje geruststellen. Deze keer duurt het maar liefst een uur! In dat uur kan ik weer een beetje denken en inzien dat al deze gedachten pure onzin zijn, dat het écht dwangmatig is en juist staat voor iets dat ik niet wil en hoe ik niet ben. Doodop val ik in slaap.

Knoop doorgehakt

De volgende ochtend wéér die knoop in mijn maag. De duivel in mijn hoofd is ook uitgerust. De hele riedel begint weer van vooraf aan. Daar gaan we weer. Ik ben gebroken en besluit mijn vriendin dan maar te vertellen over mijn gedachten. Dit is het einde van mijn relatie denk ik. Maar nee, mijn vriendin reageert vol begrip en zegt wat ik ergens wel weet, maar totaal niet meer kan beleven: “Het zijn dwanggedachtes. Je moet je oefeningen doen.”

In tranen vertel ik dat ik weer hulp nodig heb en zij belt mijn therapeut. Ik wil hem niet spreken want ik ben er nog steeds niet van overtuigd dat het dwanggedachten zijn. Afgesproken wordt dat ik de bestaande afspraak met hem vervroeg. We zullen kijken of ik medicatie nodig heb als ondersteuning op mijn Cognitieve Gedragstherapie (CGT). Dit geeft rust, maar voor hoe lang?

Later op de dag heb ik nog wat afspraken staan en tegen mijn gevoel in besluit ik die niet af te zeggen. Ondanks mijn vermoeidheid doet me dat toch goed. Het leidt me af van de dwanggedachtes. Opeens zie ik het leven weer wat zonniger in. Ik overweeg de afspraak met de therapeut weer af te zeggen, maar besluit dat ik toch hulp nodig heb. Ik weet hoe ik af kan rekenen met deze gedachten, namelijk consequent mijn exposure-oefeningen herhalen en afleiding zoeken. Maar ik ben nog niet sterk genoeg om dit altijd alleen te kunnen. Vaak wel, maar soms niet. Twee stappen vooruit, eentje terug…

Photo credit: denvit via Pixabay (license) – adaptation

Meer ervaringsverhalen

Reacties

Laat een reactie achter

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. Admin

    Beste Michiel,

    wat heftig om te horen dat je zo’n terugval hebt en dat je op dat moment moeilijk kunt onderscheiden wat echt is en wat bij je dwangproblematiek hoort. Ik kan me voorstellen dat dit lastig is omdat het ook steeds een nieuwe vorm aan kan nemen.

    Het is daarom heel fijn om te horen dat lotgenoten maar natuurlijk ook je vriendin je daarbij kunnen helpen. Ik denk dat ze allemaal beseffen dat je niet zomaar van je OCD af bent ook al zou iedereen dat natuurlijk graag willen. Het is echt bewonderenswaardig om te horen dat het je toch lukt om de volgende dag naar je afspraken te gaan en dat dit je zelfs ook wel goed doet.

    Dank je wel weer voor je openhartige blog, naast dat het zeker lezers zal helpen vanwege de herkenning, hopen we ook dat het jou helpt om er open over te zijn en je intrusies misschien weer een beetje op afstand komen te staan. Veel sterkte toegewenst!

  2. Anoniem

    Hoi Michiel,
    Ik ben een alleenstaande vrouw van begin 50 en ook ik heb last van dwanggedachten, agressieve dwanggedachten wel te verstaan.
    Ik herken veel van mezelf in jouw verhaal. Helaas kamp ik (na een redelijke periode van een jaar of drie, waarbij de nare gedachten op een laag niveau stonden) ook weer met een terugval. Binnenkort heb ik weer een afspraak met mijn psycholoog om een behandelplan te bespreken die de gedachten weer op een leefbaar niveau kunnen brengen. Aangezien ik het idee heb dat exposure-therapie een gunstig effect heeft op mijn dwangklachten, zal ik hier binnenkort weer mee aan de slag gaan.

    Ik was benieuwd hoe het nu met je gaat, of je inmiddels enige verlichting hebt gevonden. Het is immers al weer een tijdje geleden.
    Verder vind ik het erg dapper dat je zo open bent over je dwanggedachten en wat ze met je doen. En ook dat je ons een kijkje geeft in je leven en wat voor therapie je volgt om de gedachten te lijf te gaan.
    Dit helpt mij ook om er (vooral tegenover vrienden) iets opener over te zijn.

  3. erwin

    hoe kom ik van die innerlijke tiran af , ocd die mij nare gedachten bezorgt ik weet me er geen raad mee . .